Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Ekonomika

Nemecko možno požiada o viac času na splnenie rozpočtových pravidiel

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Nemecko by mohlo požiadať o predĺženie svojho strednodobého fiškálneho štrukturálneho plánu, ktorý vypracovalo na základe pravidiel Európskej únie, zo štyroch na sedem rokov.

Berlín 16. októbra (TASR) - Nemecká vláda zvažuje, že pre slabý hospodársky výhľad krajiny požiada Európsku komisiu (EK) o poskytnutie dodatočného času na splnenie rozpočtových pravidiel. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA, ktorá sa v stredu odvolala na zdroje z ministerstva financií v Berlíne.

Nemecko by mohlo požiadať o predĺženie svojho strednodobého fiškálneho štrukturálneho plánu, ktorý vypracovalo na základe pravidiel Európskej únie (EÚ), zo štyroch na sedem rokov. Vláda podľa citovaných zdrojov verí, že verejné financie zostávajú stabilné aj pre ústavný zákon, ktorý obmedzuje štrukturálne rozpočtové deficity na maximálne 0,35 % hrubého domáceho produktu (HDP). Keďže sa však očakáva, že rast v nasledujúcich rokoch zostane pomalý, Nemecko bude mať pravdepodobne problém znížiť svoj verejný dlh pod cieľovú hranicu EÚ, ktorá predstavuje 60 % HDP, v horizonte štyroch rokov.