Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Nemecko neplánuje škrty vo financovaní energetickej efektívnosti budov

Ilustračná foto. Foto: TASR - Eduard Fašung

Z tohto programu je napríklad dotovaná inštalácia energeticky efektívnejších elektrických tepelných čerpadiel, ktoré nahradia plynové a olejové kotly.

Berlín 19. augusta (TASR) - V Nemecku nedôjde v budúcom roku k zníženiu štátnych dotácií na zelenú výstavbu a renovácie budov s cieľom zlepšiť ich energetickú efektívnosť. Oznámilo to v pondelok nemecké ministerstvo hospodárstva (MH). TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Tieto dotácie na zlepšenie energetickej efektívnosti budov zostanú v platnosti vrátane programu čiastočnej kompenzácie vyšších cien elektriny v prípade energeticky náročných priemyselných podnikov, uviedol hovorca ministerstva.

Nemecký klimatický a transformačný fond, viacročný program na financovanie opatrení spojených so zmenou klímy a transformácie energetického sektora, vyčlenil 14,4 miliardy eur na financovanie energeticky efektívnej obnovy budov v roku 2025. Na tento rok je naplánovaných 16,7 miliardy eur. Pôvodne ministerstvo predpokladalo, že v roku 2025 budú potrebné financie vo výške približne 14,5 miliardy eur.

Z tohto programu je napríklad dotovaná inštalácia energeticky efektívnejších elektrických tepelných čerpadiel, ktoré nahradia plynové a olejové kotly.

Čo sa týka kompenzácie cien elektriny pre firmy, ministerstvo očakáva, že na budúci rok bude potrebných 3,3 miliardy eur, čo je približne o 600 miliónov eur menej ako tento rok.

Požiadavky na financovanie sa každoročne prepočítavajú a aktualizujú v závislosti od toho, koľko záväzkov z predchádzajúcich rokov bude vyplatených v nasledujúcom roku. Navyše niektoré požadované dotácie sa nakoniec nevyužijú, dodalo ministerstvo.