Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Nemecko plánuje dodatočný rozpočet pre vojnu na Ukrajine

Christian Lindner, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Lindner signalizoval potenciálnu podporu spoločnostiam, ktorým hrozí krach v dôsledku sankcií uvalených na Rusko.

Berlín 14. marca (TASR) - Nemecký minister financií plánuje predložiť kabinetu pri prezentácii návrhu rozpočtu na rok 2022 v stredu (16. 3.) aj dodatočný rozpočet, ktorý bude odrážať vplyv vojny na Ukrajine na ekonomiku. Uviedli to zdroje z ministerstva, ktoré nechceli byť menované.

Podľa nich minister Christian Lindner v návrhu rozpočtu na budúci rok počíta s čistým novým dlhom vo výške 99,7 miliardy eur, plus s úverovými povoleniami na ďalších 100 miliárd eur na plánovaný špeciálny fond pre armádu.

Ale tento rozpočet bude platný len zatiaľ. Doplnkové opatrenia budú odrážať vplyv vojny na Ukrajine na ekonomiku a ďalšiu podporu od vlády, ktorá bude mať vplyv na verejné financie.

Ukrajinský hasič zasahuje na mieste bytového domu po zásahu z vypálených striel v Kyjeve 14. marca 2022.
Foto: TASR/AP


Lindner signalizoval potenciálnu podporu spoločnostiam, ktorým hrozí krach v dôsledku sankcií uvalených na Rusko. Chce tiež rýchlu a presnú pomoc na zmiernenie vysokých cien energií, uviedol v pondelok hovorca ministerstva financií.

V pláne, ktorý predstaví v stredu, počíta so znížením čistého nového dlhu v roku 2023 na 7,5 miliardy v roku 2023, kým opäť stúpne na 13,7 miliardy v roku 2026, uviedli zdroje z ministerstva.

Nemecká vláda odhaduje rast najväčšej európskej ekonomiky v roku 2022 o 3,6 % v reálnom vyjadrení, v roku 2023 o 2,3 % a potom o 0,8 % ročne v rokoch 2024 - 2026, uviedol jeden zo zdrojov. Tieto prognózy však nezahŕňajú vplyv vojny na Ukrajine. Aktualizované ekonomické odhady budú k dispozícii na jar, dodali zdroje.

Informáciu zverejnila TASR na základe správy agentúry Reuters.