Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 8. október 2024Meniny má Brigita
< sekcia Ekonomika

Nemecko pred zimou uvedie do prevádzky dva plávajúce terminály na LNG

Na archívnej snímke zo 17. júla 2024 výstavba móla, ktoré je potrebné predruhý plávajúci importný terminál pre skvapalnený zemný plyn (LNG) pri prístave Wilhelmshaven v Severnom mori v spolkovej krajine Dolné Sasko na severe Nemecka. Foto: TASR/AP

Minister hospodárstva Robert Habeck nedávno povedal, že Nemecko je dobre pripravené na nadchádzajúcu zimu s dostatočne naplnenými zásobníkmi plynu aj vďaka LNG.

Emden 7. októbra (TASR) - Nemecko chce ešte pred nástupom zimy uviesť do prevádzky dva ďalšie plávajúce importné terminály pre skvapalnený zemný plyn (LNG). TASR o tom informuje na základe správy DPA.

Hovorca štátnej spoločnosti Deutsche Energy Terminal (DET) pre DPA uviedol, že na zariadeniach, ktoré sa nachádzajú pri prístave Wilhemlshaven v Severnom mori a na rieke Labe v blízkosti mesta Stade, prebiehajú záverečné práce.

Nemecko urýchlilo výstavbu terminálov LNG na pobreží Severného a Baltského mora od ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022, ktorá prinútila Berlín, aby sa snažil znížiť svoju závislosť od ruského plynu.

Niekoľko plávajúcich terminálov je už v prevádzke - vo Wilhelmshavene, blízko ústia Labe v Brunsbütteli a na východnom ostrove Rujana. Cieľom je však výstavba zariadení na pevnine.

Minister hospodárstva Robert Habeck nedávno povedal, že Nemecko je dobre pripravené na nadchádzajúcu zimu s dostatočne naplnenými zásobníkmi plynu aj vďaka LNG.

Rozhodnutie spoliehať sa na plyn pri energetickej transformácii krajiny však vyvolalo kritiku organizácií ako Environmental Action Germany, ktoré viedli kampaň proti výstavbe nových LNG terminálov.

Dva nové terminály mali byť pôvodne dokončené v prvej polovici roka 2024, no pre viaceré ťažkosti vrátane problémov s dodávkami sa tento termín odsunul na koniec roka.