Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Nemecko schválilo projekt plynových vrtov v Severnom mori

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Podľa podmienok dohody vŕtanie a ťažba budú zastavené, ak sa zistí, že Nemecko už nepotrebuje zemný plyn na výrobu elektriny.

Emden 14. augusta (TASR) - Kontroverzná ťažba zemného plynu v Severnom mori neďaleko nemeckého ostrova Borkum sa po schválení zodpovedného úradu blíži k realite. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA. Úrad pre baníctvo, energetiku a geológiu (LBEG) v spolkovej krajine Dolné Sasko na severe Nemecka v stredu oznámil, že udelil holandskej energetickej spoločnosti ONE-Dyas 18-ročné povolenie na vrty pod morským dnom.

Podľa podmienok dohody vŕtanie a ťažba budú zastavené, ak sa zistí, že Nemecko už nepotrebuje zemný plyn na výrobu elektriny.

Najväčšia európska ekonomika si dala za cieľ urýchliť využívanie obnoviteľných zdrojov, ako je solárna a veterná energia, ako súčasť nízkouhlíkovej budúcnosti. Prezident LBEG Carsten Mühlenmeier uviedol, že plyn ťažený z domácich ložísk má menšiu uhlíkovú stopu ako dovážaný plyn.

Spoločnosť ONE-Dyas plánuje začať ťažbu z poľa neďaleko nemeckého ostrova Borkum a holandského ostrova Schiermonnikoog neskôr v tomto roku. Plánuje pritom vrty v hĺbkach od 1,5 kilometra do 3,5 kilometra. Predpokladané množstvo zemného plynu z celého projektu sa odhaduje v rozmedzí od 4,5 miliardy metrov kubických (m3) do 13 miliárd m3.

Spolková sieťová agentúra, nemecký regulačný úrad, uviedla, že minulý rok sa v Nemecku spotrebovalo približne 81 miliárd m3 plynu.

Projekt stále čelí právnym a diplomatickým prekážkam. Skupiny na ochranu životného prostredia a obyvatelia ostrovov v Nemecku a Holandsku sú proti projektu. Nedávno sa konali protesty v Borkume a pred dolnosaským krajinským parlamentom v Hannoveri.

Environmental Action Nemecko sľúbilo, že podnikne právne kroky proti projektu.