Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Nemecké automobilky žiadajú zrušenie ciel na čínske elektromobily

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Európska komisia (EK) stanovila dočasné clá až do výšky 37,6 % na elektromobily dovážané z Číny.

Osnabrück 5. augusta (TASR) - Nemecký zväz automobilového priemyslu (VDA) vyzval na zrušenie mimoriadnych dovozných ciel na čínske elektromobily. Čínsky systém dotácií predstavuje problém, sankčné clá ale nie sú vhodným prostriedkom na ochranu domáceho priemyslu, uviedla predsedníčka VDA Hildegard Müllerová. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Zo strany Číny hrozia protiopatrenia a špirála protekcionizmu by pravdepodobne najviac zasiahla Nemecko ako exportnú krajinu," povedala Müllerová pre sobotňajšie vydanie denníka Neue Osnabrücker Zeitung. Nemeckí výrobcovia predávajú v Číne približne stokrát viac automobilov ako čínske značky v Nemecku, zdôraznila. Obavy, že Čína zaplaví európsky trh svojimi elektromobilmi, označila za prehnané.

Európska komisia (EK) stanovila dočasné clá až do výšky 37,6 % na elektromobily dovážané z Číny. Rozhodnutie zdôvodnila nespravodlivými subvenciami pre tamojších výrobcov. Komisia pokračuje vo vyšetrovaní dotácií pre čínskych výrobcov a v novembri rozhodne, či navrhne konečné clá, ktoré sa zvyčajne zavádzajú na päť rokov. Viaceré európske automobilky, ktoré majú svoje závody v Číne, s clami nesúhlasia.