Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Ekonomika

Nemecký minister dopravy vyzýva na prehodnotenie emisných limitov EÚ

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

Podľa neho Európa stráca dôveryhodnosť, pretože si stanovuje ciele, ktoré sama nedokáže dosiahnuť.

Berlín 17. septembra (TASR) - Nemecký minister dopravy Volker Wissing vyzval Európsku úniu (EÚ), aby prehodnotila cieľové hodnoty emisií oxidu uhličitého (CO2) v automobilovom priemysle. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Európa stráca dôveryhodnosť, pretože si stanovuje ciele, ktoré sama nedokáže dosiahnuť," povedal Wissing v prejave na veľtrhu úžitkových vozidiel IAA Transportation v Hannoveri. Podporil preto výzvu automobilového odvetvia, aby EÚ prehodnotila emisné ciele stanovené na rok 2025. Ciele sú potrebné, "ale musia byť realizovateľné v praxi", poznamenal minister. Na revíziu budúcoročných emisných cieľov už predtým vyzval Nemecký zväz automobilového priemyslu (VDA).

EÚ si stanovila plán na postupné znižovanie emisií CO2 z nových vozidiel. Cieľové hodnoty pre jednotlivých výrobcov stanovené ako priemer za všetky nové vozidlá sa budú sprísňovať od roku 2025. V prípade nesplnenia cieľa hrozia vysoké pokuty. Automobilky upozorňujú, že prísnejšie limity sa dajú dosiahnuť len s väčším počtom elektrických vozidiel a vzhľadom na slabé čísla ich predaja žiadajú o posunutie časového harmonogramu.