Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Nemecký minister Habeck vyzval Volkswagen, aby nezatváral závody

Na snímke logo a autá spoločnosti Volkswagen (VW) u predajcu vo Frankfurte nad Mohanom v piatok 13. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Znižovanie nákladov neznamená ignorovať zamestnancov a ohrozovať výrobné lokality, dodal minister. Skupina Volkswagen zápasí s vysokými nákladmi vo svojej rovnomennej vlajkovej značke.

Emden 20. septembra (TASR) - Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck vyzval skupinu Volkswagen, aby nezatvárala závody. Na udržanie závodov by sa malo sústrediť všetko úsilie, povedal Habeck v rámci návštevy závodu Volkswagenu v meste Emden v Dolnom Sasku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Znižovanie nákladov neznamená ignorovať zamestnancov a ohrozovať výrobné lokality, dodal minister. Skupina Volkswagen zápasí s vysokými nákladmi vo svojej rovnomennej vlajkovej značke. Automobilka vypovedala desaťročia platnú dohodu o garancii pracovných miest a nevylučuje ani rušenie závodov v Nemecku. Proti tomu sa ostro stavia zamestnanecká rada a najväčší odborový zväz v krajine IG Metall.

Podľa správy v časopise Manager Magazin by Volkswagen mohol v strednodobom horizonte zrušiť v Nemecku až 30.000 pracovných miest. Spoločnosť sa k tomu nevyjadrila. Zamestnanecká rada uviedla, že číslo nemá žiadny reálny základ a označila ho za nezmysel.

Habeck tiež v piatok oznámil, že pre krízu v odvetví zvoláva na pondelok (23. 9.) "automobilový samit". Na stretnutí sa podľa neho zúčastnia zástupcovia Nemeckého zväzu automobilového priemyslu (VDA), odborového združenia IG Metall, ako aj najväčších výrobcov a dodávateľov automobilov.