Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 29. september 2024Meniny má Michal a Michaela
< sekcia Ekonomika

Nemecký súkromný sektor klesol v marci najvýraznejšie za 11 rokov

Maklér sleduje monitory na burze vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Zložený index nákupných manažérov, ktorý zahrnuje výrobný sektor aj sektor služieb, dosiahol v marci 37,2 bodu, zatiaľ čo vo februári evidoval 50,7 bodu.

Berlín 24. marca (TASR) - Nemecký súkromný sektor zaznamenal tento mesiac najvýraznejší pokles aktivity za posledných 11 rokov. Poukázal na to rýchly odhad spoločnosti IHS Markit.

Zložený index nákupných manažérov, ktorý zahrnuje výrobný sektor aj sektor služieb, dosiahol v marci 37,2 bodu, zatiaľ čo vo februári evidoval 50,7 bodu. To znamená pokles sektora po februárovom miernom raste, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Údaj navyše predstavuje najväčší prepad aktivity v súkromnom sektore od februára 2009. Výsledok je horší aj v porovnaní s odhadmi analytikov, ktorí očakávali pokles indexu na 40,6 bodu.

Pod prudký pokles súkromného sektora sa podpísal najmä sektor služieb, v rámci ktorého sa aktivita po zavedení opatrení proti šíreniu nového koronavírusu prakticky úplne zastavila. Index nákupných manažérov klesol na historické minimum 34,5 bodu, zatiaľ čo vo februári dosiahol 52,5 bodu. Analytici očakávali pokles indexu iba na 42,3 bodu.

Index nákupných manažérov pre výrobný sektor dosiahol v marci 45,7 bodu oproti 48 bodom vo februári. V tomto smere bol výsledok o niečo lepší, keďže analytici počítali s poklesom indexu až na 39,6 bodu.