Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 13. október 2024
< sekcia Ekonomika

Nemecký zväz Verdi je proti cezhraničnej fúzii Commerzbank s UniCredit

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Podľa Werninga je Verdi proti akejkoľvek fúzii Commerzbank bez ohľadu na to, či by o nemeckú banku prejavila záujem talianska, francúzska alebo španielska banka.

Berlín/Rím 13. októbra (TASR) - Nemecký odborový zväz Verdi bude proti cezhraničnej fúzii Commerzbank, aj keby uchádzačom nebola talianska banka UniCredit. Uviedol to v sobotu (12. 10.) Frederik Werning, predstaviteľ Verdi a člen dozornej rady Commerzbank pre taliansku televíznu stanicu La7. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Vládu v Berlíne zaskočili plány UniCredit vybudovať si veľký podiel v štátom podporovanej Commerzbank, čo by podľa talianskej banky mohlo viesť k fúzii.

Podľa nemenovaných zdrojov Nemecko pracuje na zmarení možného prevzatia. UniCredit investovala totiž zhruba 40 miliárd eur do talianskych vládnych dlhopisov, a ak by sa preto dostala do problémov, Berlín by nakoniec mohol byť nútený zaplatiť účet za taliansky štátny dlh.

Podľa Werninga je Verdi proti akejkoľvek fúzii Commerzbank bez ohľadu na to, či by o nemeckú banku prejavila záujem talianska, francúzska alebo španielska banka.

Upozornil, že v takýchto situáciách sa vždy hovorí, že v danej spoločnosti sa po jej prevzatí nič nezmení. Ale v jednom z dvoch prípadov sa tento sľub nedodrží. O prácu tak môžu prísť zamestnanci banky v Nemecku aj v Taliansku, povedal Werning.

Okrem toho banky by sa po zlúčení museli najmenej dva roky venovať integrácii. A to v čase, keď Nemecko potrebuje zvýšiť investície, vyhlásil.

"Ak k prevzatiu dôjde, UniCredit a Commerzbank sa budú musieť roky najprv starať o seba a už nebudú silnými partnermi pre svojich klientov ani v Taliansku, ani v Nemecku," dodal Werning.