Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Ekonomika

Nepriame škody z invázie na agrosektore Ukrajiny môžu byť 83 mld. USD

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Úroda obilia a olejnín dosiahla v roku 2021, teda poslednom roku pred vojnou, 107 miliónov ton. Tento rok však kombinovaná úroda hlavných ukrajinských plodín klesne pravdepodobne na 77 miliónov ton.

Kyjev 3. októbra (TASR) - Nepriame škody na kľúčovom ukrajinskom poľnohospodárskom sektore v dôsledku ruskej invázie môžu do konca budúceho roka dosiahnuť 83 miliárd USD (75,19 miliardy eur). Uviedla to vo štvrtok Kyjevská škola ekonomiky (KSE) s tým, že najväčší podiel na škodách má pokles rastlinnej výroby. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ukrajina je jedným z najväčších producentov a vývozcov obilia, rastlinných olejov a olejnatých semien. KSE v najnovšej správe uviedla, že odhadovaná výška škôd zahrnuje straty na rastlinnej produkcii, v chove zvierat, ďalej straty výrobcov v dôsledku problémov pri exporte či v dôsledku rastúcich výrobných nákladov.

"Najväčší podiel na celkových nepriamych stratách spôsobuje pokles objemu rastlinnej výroby," uviedla KSE. Tento podiel predstavuje približne 56 %. Dodala, že za poklesom rastlinnej výroby je na jednej strane zníženie osiatej plochy a na druhej zmena výrobných technológií, čo vedie k zníženiu úrody kľúčových plodín. Druhým hlavným dôvodom predpokladaných nepriamych strát na ukrajinskom agrosektore sú výpadky v exporte. Ich podiel na celkových stratách predstavuje zhruba 29 %.

Celková úroda obilia a olejnín dosiahla v roku 2021, teda poslednom roku pred vojnou, 107 miliónov ton. Tento rok však kombinovaná úroda hlavných ukrajinských plodín klesne pravdepodobne na 77 miliónov ton.

(1 EUR = 1,1039 USD)