Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť v eurozóne klesla v júli na historické minimum

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Uviedol to v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat, ktorý zverejnil predbežné údaje.

Luxemburg 30. augusta (TASR) - Nezamestnanosť v eurozóne zaznamenala v júli mierny pokles a vrátila sa tak na najnižšiu hodnotu v histórii meraní. TASR o tom informuje na základe v piatok zverejneného rýchleho odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

Miera nezamestnanosti upravená o sezónne vplyvy dosiahla v eurozóne v júli 6,4 % oproti júnovej hodnote 6,5 %. Znamená to návrat na historické minimum, ktoré zaznamenala tento rok aj v apríli a máji. Na porovnanie, v júli 2023 dosiahla 6,6 %.

V širšej Európskej únii dosiahla miera nezamestnanosti v júli 6 %. To je rovnaká úroveň ako v predchádzajúcom mesiaci aj v júli minulého roka.

V rámci menovej únie bolo v júli podľa Eurostatu nezamestnaných 10,99 milióna ľudí. V celej EÚ ich počet dosiahol necelých 13,11 milióna.

Znížila sa aj nezamestnanosť mladých ľudí vo vekovej kategórii do 25 rokov. Zatiaľ čo v júni dosiahla miera nezamestnanosti mladých v eurozóne 14,4 %, v júli to bolo 14,2 %. V celej EÚ klesla zo 14,6 % na 14,5 %.

Spomedzi štátov EÚ zaznamenali najvyššiu nezamestnanosť tradične Španielsko a Grécko, pričom iba Španielsko dosiahlo dvojcifernú hranicu. Miera nezamestnanosti v tejto krajine zaznamenala v júli 11,5 %. Na druhej priečke sa umiestnilo Grécko s nezamestnanosťou na úrovni 9,9 %. Za ním nasledovalo Fínsko, kde miera nezamestnanosti dosiahla 8,4 %.

Najnižšiu nezamestnanosť vykázali Česko, Poľsko a Malta. Miera nezamestnanosti v Česku dosiahla 2,7 %, v Poľsku 2,9 % a na Malte 3 %. Na Slovensku dosiahla nezamestnanosť v júli 5,3 %.