Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť v Kanade vzrástla v auguste na 7-ročné maximum

Foto: TASR/AP

K rastu nezamestnanosti došlo napriek tomu, že tvorba nových pracovných miest sa drží na približne rovnakej úrovni štvrtý mesiac po sebe.

Ottawa 6. septembra (TASR) - Nezamestnanosť v Kanade sa v auguste zvýšila, pričom sa v prípade nezapočítania covidového obdobia dostala na najvyššiu úroveň za viac než sedem rokov. Údaje kanadského štatistického úradu zverejnila agentúra AFP.

Miera nezamestnanosti v Kanade dosiahla v auguste 6,6 %. To je o 0,2 percentuálneho bodu viac než v predchádzajúcom mesiaci. Augustový údaj predstavuje najvyššiu nezamestnanosť v Kanade od mája 2017, ak sa nepočítajú roky 2020 a 2021, keď nezamestnanosť vyskočila v dôsledku pandémie nového koronavírusu a následných protipandemických opatrení.

K rastu nezamestnanosti došlo napriek tomu, že tvorba nových pracovných miest sa drží na približne rovnakej úrovni štvrtý mesiac po sebe. Dôvodom je výrazný rast počtu obyvateľov, ktorý pracovný trh nestačí absorbovať. "V dôsledku pokračujúceho rastu populácie augustová tvorba nových pracovných miest nebola dostatočná na to, aby zabránila zvýšeniu nezamestnanosti," povedal Royce Mendes z finančnej spoločnosti Desjardins.

Podľa analytikov najnovší vývoj nezamestnanosti pravdepodobne prinúti centrálnu banku, aby pokračovala v znižovaní úrokových sadzieb. Od júna tak urobila už trikrát, pričom naposledy znížila hlavnú úrokovú sadzbu tento týždeň, keď ju zredukovala o 25 bázických bodov na 4,25 %.