Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť vo Fínsku sa vrátila nad 8 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Počet nezamestnaných vzrástol vo Fínsku minulý mesiac na 227.000.

Helsinki 22. októbra (TASR) - Nezamestnanosť vo Fínsku sa po dvoch mesiacoch vrátila v septembri nad osempercentnú úroveň, napriek zvýšeniu sa však naďalej drží pod dvojcifernou hranicou, ktorú zaznamenala v máji tohto roka. Horšie sa vyvíjala nezamestnanosť mladých ľudí do 24 rokov, ktorá vyskočila nad 16 %. V utorok zverejnené údaje fínskeho štatistického úradu priniesol portál RTTNews.

Miera nezamestnanosti vo Fínsku dosiahla v septembri 8,1 % oproti augustovej úrovni 7,5 %. Aj v júli sa pohybovala pod hranicou 8 %, keď zaznamenala 7,9 %. Ešte výraznejší rast evidovala v medziročnom porovnaní, keďže v septembri minulého roka dosiahla 7 %.

Počet nezamestnaných vzrástol vo Fínsku minulý mesiac na 227.000. To je o 13.000 viac než v auguste. Zároveň klesla miera zamestnanosti. V septembri zaznamenala 61,9 %, zatiaľ čo mesiac predtým to bolo 63 %.

Výrazne horšie než v prípade celkovej nezamestnanosti sa vyvíjala nezamestnanosť mladých ľudí vo vekovej kategórii od 15 do 24 rokov. Zatiaľ čo v auguste dosiahla 12,9 %, v septembri vyskočila na 16,1 %.