Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 2. júl 2024Meniny má Berta
< sekcia Ekonomika

NIKA identifikovala niekoľko kritických míľnikov v pláne obnovy

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Najkritickejším míľnikom v rámci Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR je aktuálne zjednotenie posudkovej činnosti, ktorý mal byť splnený v prvom kvartáli tohto roka.

Bratislava 26. júna (TASR) - Národná implementačná a koordinačná autorita (NIKA) identifikovala niekoľko kritických míľnikov v pláne obnovy. Vyplýva to z aktualizovanej Správy o pokroku v implementácii plánu obnovy z dielne podpredsedu vlády Petra Kmeca (Hlas-SD), ktorú v stredu schválila vláda.

"NIKA pravidelne na mesačnej báze monitoruje dosiahnutý pokrok v implementácii dotknutých opatrení s cieľom eliminovať riziká súvisiace s možným nenaplnením stanovených míľnikov a cieľov. Súčasťou predkladaného materiálu je tak posúdenie dosiahnutého pokroku vo vzťahu k rizikovým opatreniam," uvádza sa v predkladacej správe.

Najkritickejším míľnikom v rámci Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR je aktuálne zjednotenie posudkovej činnosti, ktorý mal byť splnený v prvom kvartáli tohto roka. Na návrhu zákona rezort podľa NIKA aktuálne pracuje, pričom jeho prijatie je naplánované vo štvrtom kvartáli tohto roka.

Ďalším kritickým míľnikom v rámci rezortu práce je vytvorenie jednotného systému dohľadu s ústredím a ôsmimi pobočkami, ktorý mal byť taktiež splnený v prvom kvartáli tohto roka. "V prípade Prešovského a Košického kraja stále nedošlo k majetkovo-právnemu vysporiadaniu priestorov," uvádza sa v správe s tým, že by k tomu malo dôjsť v krátkom čase.

Kritické míľniky a opatrenia NIKA eviduje aj na Ministerstve školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR. Konkrétne ide o podporu desegregácie škôl či prípravu učiteľov na nové obsahy a formy výučby. Na Ministerstve vnútra (MV) SR ide zas o posilnenie boja proti praniu špinavých peňazí a korupcii. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR mešká s centralizáciou riadenia najväčších nemocníc a Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR s reformou krajinného plánovania.