Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Nippon Steel robí kroky, aby získal súhlas USA s prevzatím U.S. Steel

Na archívnej snímke z 2. mája 2019 logo americkej oceliarne U. S. Steel v meste Braddock v americkom štáte Pensylvánia. Foto: TASR/AP

Dohoda čelí odporu mnohých demokratov a republikánov.

Washington 11. septembra (TASR) - Vyjednávač japonskej oceliarne Nippon Steel sa chce v stredu stretnúť s vysokými predstaviteľmi USA, aby sa pokúsili zachrániť ponuku na prevzatie U. S. Steel za 14,9 miliardy USD (13,49 miliardy eur). Uviedol to zdroj oboznámený s touto záležitosťou. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Na stretnutí by sa mali zúčastní Takahiro Mori, kľúčový japonský vyjednávač, Wally Adeyemo, zástupca americkej ministerky financií, a zástupca ministra obchodu Don Graves.

Ministerstvo financií, pod ktoré patrí Výbor pre zahraničné investície v USA (Committee on Foreign Investment in the United States, CFIUS), a Nippon Steel odmietli správu komentovať. Ministerstvo obchodu, Biely dom a U. S. Steel zatiaľ nereagovali na žiadosti o komentár.

Viaceré americké podnikateľské skupiny v stredu bili na poplach. Podľa nich vládou nariadené preskúmanie navrhovaného prevzatia z hľadiska národnej bezpečnosti je neprimerane ovplyvnené politickým tlakom.

Výbor CFIUS koncom augusta poslal list, v ktorom obe spoločnosti upozornil, že ich spojenie by ohrozilo národnú bezpečnosť USA oslabením dodávateľského reťazca. To naznačuje, že dohoda nedostane zelenú.

Spoločnosti odpovedali v stostranovom liste, že dohoda v skutočnosti posilní produkciu ocele v USA tým, že umožní veľmi potrebnú hotovostnú injekciu od firmy zo spojeneckého štátu pre americký koncern v kritickom odvetví, ktorý zápasí s problémami.

Dohoda čelí odporu mnohých demokratov a republikánov. Viceprezidentka a kandidátka demokratov na prezidentku Kamala Harrisová minulý týždeň povedala, že chce, aby spoločnosť U. S. Steel zostala v americkom vlastníctve a jej republikánsky rival Donald Trump sa zaviazal v prípade zvolenia zablokovať dohodu. U. S. Steel má sídlo z hľadiska prezidentských volieb v dôležitom štáte Pensylvánia. Je symbolom priemyselnej sily Pittsburghu vo volebnom roku, pričom republikáni aj demokrati sľubujú viac pracovných miest v domácej výrobe.

O stretnutí informoval denník Financial Times.

(1 EUR = 1,1043 USD)