Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 19. október 2024Meniny má Kristián
< sekcia Ekonomika

Nitriansky kraj očakáva nižšie daňové príjmy, rieši úsporné opatrenia

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Ako sa konštatuje v materiáli, sú medzi nimi výdavky určené na administratívu, marketing a propagáciu, ale aj dopravu, kultúru, šport či sociálne zabezpečenie a zdravotníctvo.

Nitra 20. septembra (TASR) - Nitriansky samosprávny kraj (NSK) sa pripravuje na šetrenie. Na rokovaní krajského zastupiteľstva, ktoré sa bude konať 23. septembra, budú poslanci rozhodovať o znížení viacerých výdavkov v rozpočte.

Ako informoval Úrad NSK, na základe aktuálnej prognózy Výboru pre daňové prognózy Inštitútu finančnej politiky Ministerstva financií SR (IFP MF SR) je nevyhnutné pristúpiť k reštriktívnym opatreniam v príjmovej aj vo výdavkovej časti rozpočtu kraja za rok 2024. "Z uvedenej júnovej prognózy vyplýva, že výdavkovú časť rozpočtu NSK financovanú z daňových príjmov je nevyhnutné znížiť. A to o nenaplnenie príjmov dane z príjmu fyzických osôb v absolútnej hodnote 500.000 eur," uvádza sa v návrhu určenom na zasadnutie zastupiteľstva.

Ekonomický odbor Úradu NSK už vypracoval návrhy na zníženie limitu bežných aj kapitálových výdavkov v rozpočte kraja. Ako sa konštatuje v materiáli, sú medzi nimi výdavky určené na administratívu, marketing a propagáciu, ale aj dopravu, kultúru, šport či sociálne zabezpečenie a zdravotníctvo.