Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Ekonomika

NKÚ: Nabúravanie nezávislosti zaznamenali viaceré kontrolné úrady

Na archívnej snímke podpredseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Ľubomír Andrassy. Foto: TASR - Jaroslav Novák

NKÚ SR v súčasnosti vykonáva audit, ktorým preveruje identifikované riziká v systéme imigračnej politiky štátu.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Najvyšší kontrolný úrad Cypru čelí v uplynulých rokoch atakom zo strany politikov aj kontrolovaných subjektov. Nabúravanie nezávislosti zaznamenali aj kontrolné úrady Poľska, Čiernej Hory či Severného Macedónska. Informoval o tom v stredu Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR.

"Nezávislý kontrolný úrad má nezastupiteľné miesto v systéme demokratickej správy vecí verejných a svojou profesionálnou prácou sa v prvom rade má zodpovedať spoločnosti, nie politikom. Práve im má pred zrakom verejnosti vystavovať hodnotenie ich práce cez nespochybniteľné ekonomické ukazovatele, teda dáta, ktoré získava od kontrolovaných subjektov vďaka svojej ústavnej a nezávislej pôsobnosti," skonštatoval počas zasadnutia Kontaktného výboru EÚ 2024 v Paphose šéf NKÚ Ľubomír Andrassy.

Počas rokovania taktiež zdôraznil, že nezávislosť a odbornosť úradov sa dnes snažia spochybniť kontrolovaní aj tým, že činnosť kontrolórov a závery ich auditov napádajú zastrašujúcimi podaniami na súdy či diskriminujúcim lobingom. Druhou témou odbornej diskusie európskych kontrolórov bola otázka migrácie a pripravenosť aktívne reagovať na túto aktuálnu výzvu.

NKÚ SR v súčasnosti vykonáva audit, ktorým preveruje identifikované riziká v systéme imigračnej politiky štátu. "Z doterajšieho poznania môžem konštatovať, že Slovensku chýba jasný nositeľ tejto politiky," podotkol predseda úradu. Na najvyššej úrovni štátu podľa neho nie je schválený strategický dokument súvisiaci s integráciou cudzincov.

Slovensku podľa neho chýbajú merateľné ciele v oblasti zamestnanosti, vzdelávania, zdravotnej starostlivosti, sociálnej ochrany a práv mladých ľudí. "Nehovoriac o tom, že slovenský prístup k migrácii je značne obmedzujúci, stojí na reštriktívnych podmienkach a vykazuje vysokú mieru subjektívnosti," uzavrel Andrassy.