Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 5. júl 2024Meniny má Cyril a Metód
< sekcia Ekonomika

NKÚ: Pre zle nastavený systém je bez poistenia približne 9 % vozidiel

Budova Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR v Bratislave 10. júla 2020. Foto: TASR - Martin Baumann

Národní kontrolóri identifikovali v systéme aj existenciu netransparentných procesov.

Bratislava 3. júla (TASR) - Okresné úrady ročne dostanú približne 300.000 oznámení o neuzatvorení povinného zmluvného poistenia (PZP). Pokutu za nesplnenie si povinnosti dostane len minimálna časť majiteľov týchto vozidiel. Dôvodom je zle nastavený kontrolný a sankčný systém, ktorý Slovensko technicky drží v minulom storočí. Vyplýva to z kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR, ktorý sa pozrel, ako pri tejto problematike v rokoch 2018 až 2023 postupovalo 28 vybraných okresných úradov.

"Zistenia kontrolórov sú také alarmujúce, že odporučiť môžeme jedine to, aby rezort financií (MF SR) v spolupráci s ministerstvom vnútra (MV SR) pripravili úplne nové pravidlá pre efektívny a účinný sankčný systém voči tým majiteľom, ktorí z rôznych, aj špekulatívnych dôvodov nepristúpia k poisteniu auta a ohrozujú nielen majetok, ale aj zdravie ostatných účastníkov cestnej premávky," uviedol predseda národných kontrolórov Ľubomír Andrassy.

Počas šiestich kontrolovaných rokov oznámila Slovenská kancelária poisťovateľov (SKP) príslušným okresným úradom viac ako 1,8 milióna prípadov neuzatvorenia povinného poistenia zo strany vlastníkov motorových vozidiel. Okresné úrady však v tom istom období uložili iba 32.640 pokút v celkovej sume viac ako 3,8 milióna eur. Z tejto sumy však bolo nakoniec vymožených iba necelých 44 %. Štát tak ročne prichádza o niekoľko miliónov, ktoré by mohol aktívne použiť na zvyšovanie bezpečnosti účastníkov cestnej premávky. To by v konečnom dôsledku mohlo pozitívne prispieť k zníženiu dopravných nehôd s tragickými následkami.

V dnes fungujúcom systéme kryjú podľa NKÚ zodpovední motoristi svojím poistením škodu spôsobenú neplatičmi. Platiaci motoristi zároveň prispievajú do osobitného účtu ministerstva vnútra, z ktorého by mali byť hradené rôzne projekty a aktivity súvisiace so zvyšovaním bezpečnosti cestnej premávky.

"Systém povinného zmluvného poistenia vozidiel zastal v čase a je tak absurdný, že môže demotivovať zodpovedných, a teda platiacich ľudí. Ukážkou absurdnosti je skutočnosť, že SKP spravidla raz do roka odovzdáva na CD nosičoch príslušným úradom excelovské zoznamy nepoistených vozidiel. Štát totiž nezabezpečil plošný informačný online systém. Nehovoriac o tom, že okresné úrady sú personálne poddimenzované a chýba im technické vybavenie na to, aby sa všetkými oznámeniami zaoberali v reálnom čase. Správne konania sú spúšťané niekedy až po roku či dvoch. Pre zle nastavený systém je preto dnes odhadom bez PZP až približne 9 % evidovaných vozidiel," priblížil Andrassy.

Národní kontrolóri identifikovali v systéme aj existenciu netransparentných procesov. Je totiž len na rozhodnutí úradníka, ktorý spis bude vybavovať a aká finančná sankcia bude neplatičovi uložená. Napríklad na banskobystrickom úrade boli v roku 2018 riešené najmä prípady osôb, ktorých priezviská sa začínali na písmená A-B. Následne v roku 2019 na písmená B-Č a v rokoch 2020 a 2021 na písmeno D. Bardejovský okresný úrad zas riešil iba prípady nepoistenia dlhšie ako 6 mesiacov a v Prešove úradníci neukladali pokuty v prípadoch, ak vozidlo vlastnila právnická osoba.

Rezort vnútra si uvedomuje nedostatky v systéme ukladania pokút za neuzatvorenie PZP


Ministerstvo vnútra (MV) SR si uvedomuje nedostatky v súčasnom nastavení systému v oblasti ukladania pokút za neuzatvorenie povinného zmluvného poistenia (PZP). Uviedol to tlačový odbor MV SR v reakcii na zistenia Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Zefektívnenie tohto systému je podľa MV SR jednou z priorít nového generálneho riaditeľa sekcie verejnej správy rezortu vnútra Jaroslava Kmeťa.

Ministerstvo vnútra zároveň informovalo, že komunikuje s ministerstvom financií o zmenách v zákone o PZP, ktoré by umožnili pružné ukladanie pokút zo strany okresných úradov na základe tzv. rozkazného konania. "Takáto legislatívna zmena je nevyhnutná na zvýšenie efektivity, zníženie administratívnej záťaže a zrýchlenie celého procesu na okresných úradoch a umožní rezortu vnútra digitalizovať a automatizovať celý proces," zdôraznil tlačový odbor MV SR.

"Zároveň sme v úzkom kontakte aj so Slovenskou kanceláriou poisťovateľov a oboznamujeme sa s funkčnými systémami v iných krajinách (napríklad v Českej republike)," dodal rezort vnútra.

Z kontroly NKÚ SR, ktorý sa pozrel, ako pri problematike PZP v rokoch 2018 až 2023 postupovalo 28 vybraných okresných úradov, vyplýva, že okresné úrady ročne dostanú približne 300.000 oznámení o neuzatvorení PZP. Pokutu za nesplnenie si povinnosti dostane len minimálna časť majiteľov týchto vozidiel. Dôvodom je zle nastavený kontrolný a sankčný systém, ktorý Slovensko technicky drží v minulom storočí.

"Zistenia kontrolórov sú také alarmujúce, že odporučiť môžeme jedine to, aby rezort financií v spolupráci s MV SR pripravil úplne nové pravidlá pre efektívny a účinný sankčný systém voči tým majiteľom, ktorí z rôznych, aj špekulatívnych dôvodov nepristúpia k poisteniu auta a ohrozujú nielen majetok, ale aj zdravie ostatných účastníkov cestnej premávky," uviedol predseda NKÚ SR Ľubomír Andrassy.