Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 19. október 2024Meniny má Kristián
< sekcia Ekonomika

Nórska centrálna banka svoj kľúčový úrok nezmenila

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V záujme zníženia inflácie na cieľovú úroveň v primeranom časovom horizonte je stále potrebné uplatňovať reštriktívnu menovú politiku, uviedla centrálna banka vo vyhlásení.

Oslo 19. septembra (TASR) - Nórska centrálna banka vo štvrtok v súlade s očakávaniami ponechala svoju základnú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni 4,5 %, ktorá je najvyššia za posledných 16 rokov, a oznámila, že v prvom polroku budúceho roka plánuje začať s uvoľňovaním menovej politiky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

V záujme zníženia inflácie na cieľovú úroveň v primeranom časovom horizonte je stále potrebné uplatňovať reštriktívnu menovú politiku, uviedla centrálna banka vo vyhlásení. Na základe aktuálnych prognóz banka predpokladá, že základný úrok zostane na úrovni 4,5 % do konca roka 2024, a potom sa bude od prvého štvrťroka 2025 postupne znižovať.

Nórska centrálna banka sa snaží krotiť infláciu v čase, keď ekonomika zaznamenáva celkovo nízky rast. V júni banka posunula svoju prognózu uvoľnenia menovej politiky zo septembra tohto roka na začiatok roka 2025. Minulý mesiac uviedla, že sadzby zostanú na súčasnej úrovni ešte nejaký čas, pričom nešpecifikovala, na ako dlho.