Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Ekonomika

Nórsky export sa v septembri prepadol o takmer polovicu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obchodný prebytok Nórska sa v septembri prepadol na menej než tretinu oproti rovnakému obdobiu minulého roka, pod čo sa podpísal výrazný pokles exportu.

Oslo 16. októbra (TASR) - Obchodný prebytok Nórska sa v septembri prepadol na menej než tretinu oproti rovnakému obdobiu minulého roka, pod čo sa podpísal výrazný pokles exportu. Ten klesol medziročne o takmer 50 %. Informoval o tom server RTTNews, ktorý zverejnil najnovšie údaje nórskeho štatistického úradu.

Obchodný prebytok Nórska dosiahol v septembri 45,6 miliardy nórskych korún (3,96 miliardy eur), zatiaľ čo v septembri minulého roka predstavoval 156,3 miliardy NOK. Výsledok bol horší aj v medzimesačnom porovnaní, keď v auguste prebytok zahraničného obchodu dosiahol 61,4 miliardy NOK.

Dôvodom bol prepad celkového exportu o 47,7 %. Za prudkým poklesom septembrového vývozu bol výrazný pokles exportu plynu a dopytu po lodiach a ropných plošinách. Oproti augustu klesol vývoz o 6 %.

Export pevninského Nórska, teda bez započítania ťažby ropy a plynu z podmorských ložísk a lodiarskeho sektora, klesol medziročne o 2,2 %. V medzimesačnom porovnaní sa v rovnakom rozsahu zvýšil.

Pokles v medziročnom porovnaní zaznamenal aj celkový dovoz, rozsah poklesu bol však omnoho miernejší, keď dosiahol 9,9 %. Oproti predchádzajúcemu mesiacu dovoz vzrástol, a to o 9,5 %.

(1 EUR = 11,516 NOK)