Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Nórsky štátny fond vloží 900 mil. eur do rozvoja obnoviteľnej energie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Investícia smeruje do veterných elektrární na mori a na pevnine, solárnych fariem, rozvodných sietí a distribúcie, oznámil v pondelok najväčší štátny investičný fond na svete.

Oslo 26. augusta (TASR) - Nórsky štátny investičný fond vloží 900 miliónov eur do fondu na podporu obnoviteľných zdrojov, ktorý spravuje dánska investičná spoločnosť Copenhagen Infrastructure Partners (CIP). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Investícia smeruje do veterných elektrární na mori a na pevnine, solárnych fariem, rozvodných sietí a distribúcie, oznámil v pondelok najväčší štátny investičný fond na svete. Spoločnosť CPI chce pre svoj nový fond obnoviteľných energií získať celkovo viac ako 12 miliárd eur. Investície plánuje rozdeliť rovnomerne medzi Severnú Ameriku, západnú Európu a rozvinuté krajiny v ázijsko-tichomorskom regióne.

Nórsky štátny fond, ktorý spravuje aktíva v hodnote 1,7 bilióna amerických dolárov (1,53 bilióna eur), investuje príjmy Nórska z exportu ropy a plynu. Bol založený v roku 1990 a jeho cieľom je udržať nórsky sociálny systém solventný aj v prípade poklesu príjmov z vývozu energií.

(1 EUR = 1,1121 USD)