Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 3. júl 2024Meniny má Miloslav
< sekcia Ekonomika

Nová aplikácia umožňuje vytvárať elektronické podpisy priamo v mobile

Na archívnej snímke predseda rady OZ Slovensko.Digital Ľubor Illek. Foto: TASR - Jakub Kotian

Priložením občianskeho preukazu k mobilu sa dajú podpisovať akékoľvek dokumenty elektronicky.

Bratislava 1. júla (TASR) - Občianske združenie (OZ) Slovensko.Digital vytvorilo mobilnú aplikáciu Autogram v mobile, pomocou ktorej je možné vytvárať elektronické podpisy bezplatne, bez čítačky a priamo v mobile. Platí to pre novšie občianske preukazy s NFC rozhraním, ktorých bolo vydaných takmer milión. OZ o tom informovalo na svojej webstránke.

"Po spustení aplikácie vyberiete dokument, ktorý chcete podpísať, a následne priložíte občiansky preukaz k mobilu. Zadáte bezpečnostný kód a podpisový PIN a dokument je podpísaný," vysvetlil programátor Marek Ceľuch zo Slovensko.Digital.

Priložením občianskeho preukazu k mobilu sa dajú podpisovať akékoľvek dokumenty elektronicky. Takéto podpisy sú podľa OZ nielen rovnocenné vlastnoručným podpisom, ale aj osvedčeným podpisom. "Znamená to, že podpis, ktorý aplikácia Autogram v mobile dokáže vytvoriť, má rovnakú váhu ako podpis u notára," dodalo OZ.

Ďalej vysvetlilo, že doteraz bol k takému podpisu potrebný počítač s čítačkou kariet a tiež podpisový softvér. Od decembra 2022 sa na Slovensku vydávajú výhradne občianske preukazy s NFC rozhraním, ktorých bolo podľa OZ vydaných už skoro milión kusov. Vďaka takémuto občianskemu preukazu pre podpisovanie nie je potrebná čítačka a ani počítač.

"Podpisovať mobilom je navyše možné aj na vybraných štátnych weboch, ako slovensko.sk a portál finančnej správy pomocou rozšírenia v prehliadači, ktoré sme vyrobili," dodal dobrovoľník Stanislav Párnický.

Čo sa týka spracúvania údajov, na podpisovanie je potrebné pripojenie na internet, pričom sa dokument zasiela na službu, ktorá ho pripraví na podpis. Po podpísaní je podľa OZ dokument vymazaný. "Dokumenty sú ukladané na našich serveroch len v šifrovanej podobe," vysvetlilo. Autorom aplikácie je okrem Slovensko.Digital aj firma freevision. Následne sa pridali ďalší spoluautori vďaka otvorenému kódu a vývoju.