Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Ekonomika

Nová britská vláda chce užšie spolupracovať s EÚ v oblasti obchodu

Nastupujúci minister pre obchod a obchod Jonathan Reynolds prichádza na Downing Street v Londýne v piatok 5. júla 2024. Foto: TASR/AP

Spojené kráľovstvo opustilo EÚ koncom januára 2020 a od roku 2021 už nie je členom colnej únie a jednotného trhu EÚ.

Londýn 7. júla (TASR) - Nová britská vláda chce užšie spolupracovať s Európskou úniou (EÚ) v oblasti obchodu, vylúčila však zrušenie brexitu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Spojené kráľovstvo a EÚ majú napríklad rovnaké potravinové normy, povedal britský minister hospodárstva a obchodu Jonathan Reynolds pre Sky News. "Ak môžeme predať viac whisky a lososov na pre nás takom dôležitom trhu, mali by sme tieto možnosti poriadne preskúmať."

Reynolds obvinil z problémov v bilaterálnom obchode s EÚ predchádzajúcu konzervatívnu vládu. "Ak mám byť úprimný, budovanie vzťahov s Európou, ktoré sa nebudú riadiť vnútornou politikou Konzervatívnej strany, je skutočne v záujme Spojeného kráľovstva," uviedol Reynolds.

Diplomati EÚ a zástupcovia nemeckých firiem kritizovali tvrdohlavosť minulej vlády. Reynolds prisľúbil "rozumné a pragmatické" riešenia, ako je napríklad vzájomné uznávanie odbornej kvalifikácie alebo vízové pravidlá pre umelcov a hudobníkov. Odstránenie takýchto prekážok má podľa neho zmysel.

Reynolds však dôrazne vylúčil návrat do EÚ. "Nie sme otvorení voľnému pohybu osôb, čo je súčasťou členstva v EÚ a k tomu sa nevrátime," uviedol britský minister. Dodal však, že úzka spolupráca EÚ a Spojeného kráľovstva je v spoločnom záujme oboch strán.

Spojené kráľovstvo opustilo EÚ koncom januára 2020 a od roku 2021 už nie je členom colnej únie a jednotného trhu EÚ.