Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Nové priemyselné objednávky v USA klesli v júni viac, ako sa čakalo

Na archívnej snímke Burza cenných papierov v New Yorku. Foto: TASR/AP

Dodávky vyrobených tovarov v júni stúpli o 0,5 % po poklese o 0,7 % v máji a zásoby výrobkov sa znížili o 0,1 % po zvýšení o 0,1 %.

Washington 2. augusta (TASR) - Nové priemyselné objednávky v USA klesli v júni viac, ako sa očakávalo. Investície firiem do vybavenia však boli podľa pôvodných odhadov solídne. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu RTTNews.

Nové objednávky na tovar vyrobený v USA v júni padli o 3,3 % po májovom znížení o 0,5 %, uviedlo americké ministerstvo obchodu. Ekonómovia počítali s poklesom len o 2,9 %.

Hlavným dôvodom prudkého poklesu bolo zníženie objednávok tovarov dlhodobej spotreby o 6,7 %, keď sa objednávky dopravného vybavenia prepadli o 29,6 %. Objednávky tovarov krátkodobej spotreby si pohoršili len o 0,1 %.

Objednávky nevojenských kapitálových tovarov bez započítania lietadiel, čo je indikátor firemných investícií do vybavenia, vzrástli o 0,9 %.

Dodávky vyrobených tovarov v júni stúpli o 0,5 % po poklese o 0,7 % v máji a zásoby výrobkov sa znížili o 0,1 % po zvýšení o 0,1 %.