Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Ekonomika

Nové protiruské sankcie sú podľa Moskvy neúčinné a poškodzujú EÚ

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Rada EÚ pre zahraničné veci v pondelok schválila už 14. balík sankcií proti Rusku.

Moskva 24. júna (TASR) - Nové protiruské sankcie, ktoré schválila Európska únia (EÚ), sú neúčinné a v skutočnosti len opäť poškodzujú samotný európsky blok, vyhlásilo v pondelok ruské ministerstvo zahraničných vecí v Moskve. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Západ neprihliada na vlastné ekonomické záujmy a prosperitu ľudí v EÚ, uviedol námestník ministra zahraničných vecí Alexander Gruško v Moskve. Rusko očakáva v tomto roku hospodársky rast na úrovni vyše troch percent, čo je napríklad v porovnaní s Nemeckom viac ako desaťnásobok, poznamenal. "Cieľom sankcií bolo udusiť ruskú ekonomiku a zničiť spoločenskú súdržnosť. EÚ dosiahla pravý opak," dodal Gruško, ktorý zároveň varoval pred opätovným nárastom cien energií v EÚ.

Rada EÚ pre zahraničné veci v pondelok schválila už 14. balík sankcií proti Rusku. Nové reštriktívne opatrenia okrem iného zakážu investície aj poskytovanie tovarov, technológií a služieb na dokončenie ruských projektov v oblasti skvapalneného zemného plynu (LNG). Zariadenia EÚ sa už nesmú používať na prekládku ruského LNG do tretích krajín, čo sa týka prekládok z lode na loď a z lode na pevninu. Ide o opatrenie, ktoré neovplyvňuje dovoz plynu do EÚ, ale iba reexport do tretích krajín cez Úniu.