Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Nový príspevok na rozvoj cestovného ruchu má zlepšiť podporu turizmu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dušan Hein

Účinnosť novely navrhuje jej predkladateľ od 1. januára 2025.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Medzi nástroje podpory turizmu na Slovensku sa má od budúceho roka zaradiť nový príspevok na rozvoj cestovného ruchu. Zároveň sa zruší doterajšie poskytovanie investičnej pomoci pre oblasť cestovného ruchu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o podpore cestovného ruchu, ktorý v stredu schválila vláda.

"Cieľom aplikácie nového nástroja rozvoja a podpory cestovného ruchu je predovšetkým podporovať inteligentné riadenie rozvoja cestovného ruchu založené na aktívnom zbere a vyhodnocovaní dát o pohybe a návšteve návštevníkov v území spravovanom organizáciami cestovného ruchu, čo umožní efektívnejšie nastavenie tvorby produktov a ich propagáciu na domácom trhu a zahraničných trhoch," priblížilo v dôvodovej správe Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR. Ďalším cieľom je podľa rezortu podpora zavádzania nových pravidelných leteckých spojení, čím sa má zvýšiť dostupnosť, atraktivita a podiel prenocovaní zahraničných návštevníkov v SR.

Novelou dochádza tiež k zmene názvu príspevku na podporu cestovného ruchu v súvislosti so zmiernením negatívnych následkov pandémie, ktorá vznikla z dôvodu ochorenia COVID-19. Po novom bude jeho zameranie širšie, a to pod názvom príspevok na podporu cestovného ruchu v čase mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu.

"Taktiež dochádza k nahradeniu nástroja financovania rozvoja cestovného ruchu, ktorým je príspevok na pomoc podnikom v súvislosti so zmiernením negatívnych ekonomických následkov v sektore cestovného ruchu, nástrojom označeným ako dotácia na podporu realizácie aktivít organizácie cestovného ruchu," avizovalo ministerstvo.

Podpora cestovného ruchu má v najbližších rokoch vyjsť na 10 miliónov eur ročne. Financovanie je zabezpečené v rozpočte kapitoly MCRŠ v jednotlivých rozpočtových rokoch v rámci schválených limitov výdavkov.

Účinnosť novely navrhuje jej predkladateľ od 1. januára 2025.