Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Ekonomika

NR SR: Limit na obstarávanie áut pre štát má byť súčasťou zákona

Vládne limuzíny Foto: TASR

Jeho pozmeňujúci návrh však rozhorčil nezaradeného poslanca Miroslava Beblavého, ktorý už na predchádzajúcej schôdzi presadzoval, aby bol stanovený cenový limit na nákup štátnych vozidiel.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Štátne rozpočtové a príspevkové organizácie majú obstarávať autá najviac do limitu výdavkov, ktorý bude ustanovený nariadením vlády.

Navrhuje to poslanec vládnej strany Smer-SD Milan Mojš, ktorý predložil v pléne Národnej rady (NR) SR pozmeňujúci návrh k novele zákona o pohľadávkach štátu. "Pozmeňujúci návrh vypracovalo ministerstvo financií a ja som si ho osvojil. Preto ho predkladám," uviedol Mojš.

Jeho pozmeňujúci návrh však rozhorčil nezaradeného poslanca Miroslava Beblavého, ktorý už na predchádzajúcej schôdzi presadzoval, aby bol stanovený cenový limit na nákup štátnych vozidiel. "Nejdeme riešiť to, čo problémom je. Tento návrh by ani v ideálnej podobe nezachránil verejné financie. Predložiť toto je cynizmus, ktorý mi vyráža dych, lebo toto je už dnes upravené. Napriek tomu ste to dnes dali predložiť," uviedol Beblavý.

V súčasnosti totiž platí v rámci štátnej správy regulácia nákupu osobných automobilov cez uznesenie vlády k návrhu cenových limitov nákupu osobných motorových vozidiel pre inštitúcie financované zo štátneho rozpočtu. "Tento mechanizmus sa dostáva do zákona. Uznesenie, ktoré sa na úrovni štátnych orgánov dodržiavalo, sa mení na zákon. Obsah nariadenia vlády bude ešte prijatý a uvažuje sa o tom, že súčasťou neho bude aj odporúčanie ostatným subjektom verejnej správy," zdôvodnil minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).