Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

NRSR: Limity príjmu pre ľudí so zdravotným postihnutím sa rušiť nebudú

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Doplnili, že je tiež vo verejnom záujme umožniť čo najväčšiemu počtu starých ľudí dôstojne dožiť svoj život v domácom prostredí, čo je možné aj vďaka práci domácich opatrovateľov.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Limity príjmu pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) i limit príjmu týkajúci sa nezaopatrených detí s ŤZP zostanú. Ich zrušenie navrhli poslankyne opozičného KDH Martina Holečková a Andrea Turčanová. Návrh na zmenu zákona o peňažných príspevkoch z dielne KDH však v parlamente neprešiel, poslanci Národnej rady (NR) SR ho v stredu neposunuli do druhého čítania.

"Ak títo občania s už beztak ťažkým životným osudom si vedia privyrobiť, treba to podporiť a nie trestať znížením príspevku na opatrovanie pre ich domácich opatrovateľov. Inými slovami, sme presvedčení, že je v tomto prípade verejným záujmom podporiť akúkoľvek pracovnú aktivitu osôb s ŤZP preukazom a zároveň nekrátiť príspevok na opatrovanie pre domácich opatrovateľov len preto, že ich klientom, teda opatrovaným osobám bol zvýšený dôchodok, kvôli čomu prekročili v zákone ustanovený limit príjmu opatrovanej osoby," zdôvodnili predkladateľky návrhu.

Doplnili, že je tiež vo verejnom záujme umožniť čo najväčšiemu počtu starých ľudí dôstojne dožiť svoj život v domácom prostredí, čo je možné aj vďaka práci domácich opatrovateľov.

V návrhu novely zákona KDH navrhlo vypustiť mesačný limit zárobku dvojnásobku životného minima u fyzických osôb s ťažkým zdravotným postihnutím, ako aj osobitný limit príjmu vo výške trojnásobku životného minima týkajúci sa nezaopatrených detí, ktoré sú fyzickými osobami s ťažkým zdravotným postihnutím.