Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 2. júl 2024Meniny má Berta
< sekcia Ekonomika

NRSR: Ochrana osôb poškodených dopravnou nehodou sa má zlepšiť

Foto: TASR/AP

Väčšina novely bude účinná od 1. augusta tohto roka.

Bratislava 18. júna (TASR) - Zlepšiť fungovanie systému povinného zmluvného poistenia (PZP) a zvýšiť ochranu osôb poškodených v dôsledku nehody. Aj to je cieľom novely zákona o PZP, ktorú Národná rada (NR) SR v utorok definitívne schválila. Do slovenského právneho poriadku preberá príslušnú európsku smernicu, zohľadňuje aj podnety z aplikačnej praxe.

Úpravy vychádzajúce zo smernice sa týkajú najmä odškodňovania poškodených v dôsledku nehôd v prípade, že dotknutá poisťovňa je platobne neschopná. Ide tiež o úpravy minimálnej výšky poistného plnenia, kontroly poistenia motorových vozidiel členskými štátmi, zohľadňovania predchádzajúceho škodového priebehu poistenia, ako aj PZP pri motorových vozidlách odoslaných do iného členského štátu.

"Poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorových vozidiel je osobitne dôležité pre všetkých občanov Európy, či už sú poistníkmi, poistenými alebo poškodenými v dôsledku dopravnej nehody. Je takisto dôležité pre samotné poisťovne, keďže tvorí výrazný segment na trhu s neživotným poistením v Európskej únii," uviedlo v dôvodovej správe ministerstvo financií.

Novelou sa zvyšujú finančné limity, do ktorých sú ľudia v systéme PZP chránení. Pri škodách na zdraví sa zvýšia z doterajších 5,24 milióna eur na 6,45 milióna eur, v prípade škody na majetku z 1,05 milióna eur na 1,3 milióna eur.

Novela zavádza aj medzinárodné potvrdenie o bezškodovom priebehu. Malo by sa tak zabezpečiť zohľadnenie predchádzajúceho bezškodového priebehu na Slovensku napríklad pri presťahovaní človeka do iného členského štátu EÚ.

Poslanci schválili aj pozmeňovací návrh Zdenka Svobodu (Hlas-SD). Jeho cieľom je, aby výška regresov pri poistnom plnení korešpondovala so závažnosťou porušenia predpisov. Zavádza preto ich percentuálny limit pri vybraných porušeniach.

V závažnejších prípadoch porušenia zákona, napríklad pri úmyselnom spôsobení škody, vedení vozidla pod vplyvom návykovej látky alebo bez vodičského oprávnenia, zostáva možnosť regresu do 100 % poistného plnenia. Pri menej závažných porušeniach, napríklad pri neohlásení škodovej udalosti či nepodpísaní tlačiva, sa znižuje maximálna výška regresu na 50 %. Ak si poistený splní oznamovaciu povinnosť oneskorene, ale do 15 dní od porušenia tejto povinnosti, regres sa zníži na najviac 30 %.

Väčšina novely bude účinná od 1. augusta tohto roka. Vzhľadom na to, že zmena informačných systémov zabezpečujúcich automatizované overovanie platnosti PZP, poskytovanie notifikácií o platnosti technickej a emisnej kontroly a niektoré ďalšie zmeny budú technicky pripravené neskôr, táto časť bude účinná až od 1. decembra.