Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Ekonomika

Banky by mali klientom jasne povedať, koľko zaplatia za hypotéku

Jozef Kollár Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

Navrhujú to poslanci KDH v novele zákona o bankách, ktorou chcú chrániť klientov.

Bratislava 27. júna (TASR) - Banky by mali svojich klientov pri hypotekárnych alebo komunálnych úveroch jasne a zreteľne informovať o celkovej sume, ktorú za úver zaplatia. Ak dôjde k zmene výšky úrokovej sadzby, banka by mala opätovne vyčísliť a oznámiť klientovi celú čiastku, ktorú bude povinný zaplatiť. Navrhujú to poslanci KDH v novele zákona o bankách, ktorou chcú chrániť klientov.

Nezaradený poslanec Jozef Kollár v závere siedmeho rokovacieho dňa 21. parlamentnej schôdze upozornil, že toto klientov veľmi neochráni. Skôr by podľa neho bolo potrebné riešiť oblasť nebankových inštitúcií, pri ktorých hrozí ľuďom ročne až 20-% úrok, pričom banky dávajú hypotéky za 3,5- či 3,8-% úrok. "Ak má dnes niekto hypotekárny úver nad 4 %, odporúčam tlačiť na komerčnú banku, aby išla dole z tejto úrovne," doplnil.

Rovnako by sa mali podľa Kollára poslanci zaoberať maklérmi, ktorí sa tvária ako poradcovia a pritom predávajú produkty tej banky, ktorá im dá vyššiu províziu. "Sú to sprostredkovatelia a keď ste sprostredkovateľ, tak ste platený producentmi, teda bankami. Výsledkom je to, že sprostredkovateľ predaja bude predávať produkty bánk, za predaj ktorých má najväčšiu províziu. To je jasné a nemajme im to za zlé. Lebo legislatíva to dovoľuje," vysvetlil.

Helena Mezenská z OĽaNO podporuje návrh KDH. "Súhlasím, aby bola v zmluve uvádzaná celková čiastka, koľko stojí poskytnutie takéhoto úveru, pretože toto je okrem predmetu a času plnenia tretia z najdôležitejších a podstatných náležitostí," vysvetlila. Jeden z predkladateľov Pavol Abrhan (KDH) si za novelou stojí, hoci súhlasí s Kollárovými pripomienkami k nebankovým subjektom a maklérom.

Poslanci týmto zákonom uzavreli rokovací deň, do lavíc sa vrátia v piatok ráno. V úvode dňa ich čaká pätica správ a po nich budú nasledovať ďalšie neprerokované návrhy zákonov.