Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 8. október 2024Meniny má Brigita
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v eurozóne aj v EÚ v júli medzimesačne vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Na Slovensku sa maloobchodný predaj v júli medziročne zvýšil o 5,1 %.

Luxemburg 5. septembra (TASR) - Maloobchodné tržby v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v júli ožili a po júnovom poklese sa vrátili k miernemu rastu. TASR o tom informuje na základe predbežných údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

Podľa prvého odhadu Eurostatu sa maloobchodný predaj po očistení od sezónnych vplyvov v júli 2024 v porovnaní s júnom zvýšil o 0,1 % v eurozóne a o 0,2 % v EÚ. V júni 2024 pritom medzimesačne klesol v eurozóne aj v EÚ zhodne o 0,4 %.

V medziročnom porovnaní sa index maloobchodných tržieb upravený o kalendárne vplyvy v júli 2024 znížil o 0,1 % v eurozóne, zatiaľ čo v EÚ vzrástol o 0,4 %.

Štatistiky ďalej ukázali, že v júli 2024 v porovnaní s júnom sa v eurozóne zvýšili tržby z predaja potravín, nápojov a tabaku o 0,4 % a z nepotravinárskych výrobkov bez motorových palív o 0,1 %. Tržby z palív pritom klesli o 1 %.

V EÚ vzrástli tržby z predaja potravín, nápojov a tabaku v júli medzimesačne o 0,5 % a z nepotravinárskych výrobkov o 0,2 %, zatiaľ čo tržby z palív klesli o 1,4 %.

Spomedzi členských štátov, ktorých údaje mal Eurostat k dispozícii, najväčší medzimesačný nárast maloobchodných tržieb zaznamenali v júli v Chorvátsku (2,9 %), v Rakúsku a na Slovensku (zhodne o 1,8 %) a v Slovinsku (1,6 %). Najviac klesli tržby v Luxembursku (-2,1 %), Rumunsku (-1,8 %) a na Cypre (-1,1 %).

V medziročnom porovnaní sa v eurozóne v júli 2024 tržby z predaja potravín, nápojov a tabaku znížili o 0,7 %, ale tržby z nepotravinárskych výrobkov vzrástli o 0,2 % a predaj palív zostal stabilný.

V EÚ klesli tržby z predaja potravín, nápojov a tabaku aj palív zhodne o 0,4 % a z nepotravinárskych výrobkov sa zvýšili o 0,9 %.

Najstrmší medziročný nárast maloobchodného predaja v júli vykázali Luxembursko (10,3 %), Chorvátsko (7,9 %) a Bulharsko (6,8 %) a najväčší pokles mali v Belgicku (-4,4 %), Estónsku (-3,1 %) a Fínsku (-2,1 %).

Na Slovensku sa maloobchodný predaj v júli medziročne zvýšil o 5,1 %.