Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 19. október 2024Meniny má Kristián
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Spojenom kráľovstve v septembri vzrástli

Foto: Ilustračné foto: TASR/Michal Svítok

Britský štatistický úrad (ONS) v piatok oznámil, že maloobchodné tržby v Spojenom kráľovstve sa v septembri 2024 zvýšili o 0,3 % oproti augustu, keď medzimesačne vzrástli o 1 %.

Londýn 18. októbra (TASR) - Maloobchodné tržby v Spojenom kráľovstve v septembri nečakane vzrástli. Podporilo ich uvedenie najnovšieho iPhonu a ďalších technologických produktov na trh. TASR o tom informuje na základe správ Reuters a RTTNews.

Britský štatistický úrad (ONS) v piatok oznámil, že maloobchodné tržby v Spojenom kráľovstve sa v septembri 2024 zvýšili o 0,3 % oproti augustu, keď medzimesačne vzrástli o 1 %. Ekonómovia pritom očakávali ich pokles o 0,3 %.

Štatistiky ukázali, že tržby v predajniach s nepotravinárskymi výrobkami vyskočili v septembri o 2,5 % (o 0,6 % v auguste). Prispeli k tomu najmä obchody s počítačmi, telefónmi a ďalšou elektronikou. Apple totiž minulý mesiac predstavil rad telefónov iPhone 16 zameraný na umelú inteligenciu, ako aj elegantnejšie hodinky Apple Watch a nové slúchadlá AirPods.

Na druhej strane, tržby v supermarketoch klesli o 2,4 %, najviac v tomto roku. Dôvodom bolo mimoriadne nepriaznivé počasie aj obmedzenie výdavkov na luxusné potraviny. Online predaj vzrástol medzimesačne o 1,3 %.

V medziročnom porovnaní maloobchodné tržby v septembri 2024 vyskočili o 3,9 %, najviac od februára 2022, po smerom nahor revidovanom zvýšení o 2,3 % v auguste. Ekonómovia predpovedali nárast tržieb v septembri o 3,2 %.

Za celý 3. štvrťrok maloobchodné tržby v Spojenom kráľovstve stúpli oproti predchádzajúcemu štvrťroku o 1,9 % a medziročne o 2,6 %.

Britské domácnosti stále zápasia s vyššími životnými nákladmi v súvislosti s prudkým nárastom cien energií po ruskej invázii na Ukrajinu vo februári 2022.

Vplyv vysokých životných nákladov na domácnosti sa však odvtedy zmiernil, pričom inflácia klesla pod 2 % z vrcholu na úrovni 11,1 % v októbri 2022.