Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Česi nakupujú stále menej kníh, dôvodom je ich zdražovanie

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Česi si ročne kúpia v priemere päť kníh, za ktoré minú 1214 Kč.

Praha 25. novembra (TASR) - Suma, ktorú Česi minú za knihy, stále klesá. Na ilustráciu, vlani za ne utratili 7 miliárd korún (276,25 milióna eura), čo je o 3 miliardy Kč menej ako pred troma rokmi. Dôvodom je neustále zdražovanie kníh, konštatuje na svojej internetovej stránke česká spravodajská televízia ČT24.

Napriek tomu v krajine pribúdajú noví predajcovia, napríklad na internete, kde je ich vzorom americký internetový obchod Amazon. A práve pred Vianocami majú kníhkupci najväčšie tržby.

Česi si ročne kúpia v priemere päť kníh, za ktoré minú 1214 Kč, najviac nákupov prebieha práve v predvianočnom období. Podľa prieskumu si knihu pod stromček želá každý tretí respondent.

Knihy v internetových obchodoch sú v priemere o 10 až 15 % lacnejšie než v obchodoch kamenných. Priemerná cena knihy v Česku je momentálne 240 Kč, čo je zhruba o 50 Kč viac ako pred piatimi rokmi.

"Klesá počet predaných titulov, pretože rastie odporúčaná cena knihy," uviedol podpredseda Zväzu českých kníhkupcov a nakladateľov Marek Pečenka.

Ale elektronické knihy, obľúbené v zahraničí, v Česku zatiaľ príliš veľký úspech nemajú. Ročne ich vychádza asi tisícka a sú zhruba o polovicu lacnejšie ako klasické papierové. Vlani sa v Česku predalo približne 40.000 elektronických kníh, tento rok by to mohlo byť aj štyrikrát viac.