Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Ekonomika

Obchodníci odmietajú argumenty SNS pri zákone na zdanenie reťazcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Aliancia poukazuje na fakt, že sa v nich zamlčal jeden z najdôležitejších negatívnych následkov prijatia takéhoto zákona, ktorým by bolo skokové zdraženie potravín, ako tomu bolo napríklad v Maďarsku.

Bratislava 26. júla (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) sa v stredu (24. 7.) verejne obrátila na ministra pôdohospodárstva Richarda Takáča (Smer-SD) s výzvou, aby predložil zákon na zdanenie obchodných reťazcov. Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO) predložené argumenty odmieta a považuje ich za nepravdivé a zavádzajúce. Uviedol to predseda SAMO Martin Krajčovič.

Aliancia súčasne poukazuje na fakt, že sa v nich zamlčal jeden z najdôležitejších negatívnych následkov prijatia takéhoto zákona, ktorým by bolo skokové zdraženie potravín, ako tomu bolo napríklad v Maďarsku. Keďže potraviny patria k podielovo najvýznamnejším výdavkovým skupinám slovenských domácností, následky by negatívne zasiahli plošne všetkých, osobitne sociálne najslabšie domácnosti. "Ak by bol takýto zákon prijatý, išlo by o novú daň výlučne iba na potraviny, čo by bolo jednoznačne antisociálne opatrenie roka," zdôraznil Krajčovič.

Kým v roku 2018 pri snahe uplatniť takúto daň pre obchodné reťazce na Slovensku sa to podľa Krajčoviča iba predpokladalo, dnes sa to dá najmä na maďarskom príklade potvrdiť ako nesporný fakt. Takáto daň je ako zvýšenie DPH, ale s dosahom iba na potraviny, nie na iné luxusné tovary, ktoré si bežní ľudia nekupujú, čo je nespravodlivé, najmä k najslabším sociálnym skupinám obyvateľstva.

SAMO pritom upozornilo aj na dve analýzy ministerstva financií, ktoré prijala súčasná vláda, a ktoré preukázali, že ceny porovnateľných produktov na Slovensku sa buď zhodujú alebo sú dokonca nižšie než napríklad v Česku či Maďarsku. Tieto analýzy tiež prezentovali, že slovenskí obchodníci ako jediní tlmili rast cien potravín a došlo v ich prípade nielen k zníženiu marže, ale aj reálneho zisku. Zároveň, vzhľadom na pozitívny vývoj závery oboch analýz neodporúčajú prijímať žiadne regulačné opatrenia.

SAMO sa podľa Krajčoviča rozhodne nestotožňuje ani s údajnou potrebou nastoliť "tvrdú ruku štátu, ako dostať ceny potravín pod kontrolu" ako správnym riešením. "Na prípade Maďarska môžeme vidieť, že táto cesta ceny potravín nielenže neznižuje, ale, naopak, spoľahlivo vedie k ich zdražovaniu," dodal Krajčovič.

Obchodníci združení v SAMO sú podľa neho presvedčení, že ak chce vláda skutočne priaznivo ovplyvniť situáciu v obchode a v cenovom vývoji potravín, mala by svoje úsilie nasmerovať nie do reštriktívnych opatrení, ale najmä do zlepšovania podnikateľského prostredia, masívnej podpory domácich producentov či konsolidácie systému DPH.