Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Obchodný deficit Francúzska sa v júni výrazne zmiernil

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Francúzsko zaznamenalo v júni obchodný deficit na úrovni 6,1 miliardy eur. V máji vykázalo po revízii schodok 7,7 miliardy eur.

Paríž 7. augusta (TASR) - Obchodný schodok Francúzska sa v júni zmiernil k hranici šesť miliárd eur, čo znamená, že výsledky boli omnoho lepšie, než predpokladali analytici. Tí počítali s deficitom zhruba o 1,5 miliardy eur vyšším. Informoval o tom portál tradingeconomics, ktorý zverejnil údaje francúzskeho ministerstva hospodárstva.

Francúzsko zaznamenalo v júni obchodný deficit na úrovni 6,1 miliardy eur. V máji vykázalo po revízii schodok 7,7 miliardy eur. Výsledky prekonali odhady ekonómov, ktorí očakávali deficit na úrovni 7,5 miliardy eur, pričom vychádzali z predbežných údajov za máj poukazujúcich na schodok na úrovni osem miliárd eur. Májový deficit bol aj po revízii smerom nadol najvyšší od októbra 2023, v ktorom predstavoval 8,45 miliardy eur.

K zmierneniu schodku v mesiaci jún prispel rast exportu, zatiaľ čo dovoz mierne klesol. Vývoz sa zvýšil o 3,4 %, dovoz zaznamenal pokles o 0,2 %.