Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Ekonomika

Výmaz štátneho podniku z Obchodného registra sa má zjednotiť

Minister hospodárstva Tomáš Malatinský. Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

Poslanci NRSR poslali návrh ministra Malatinského do druhého čítania.

Bratislava 19. júna (TASR) - Postup súdu pri výmaze štátneho podniku z Obchodného registra (OR) SR má zjednotiť novela zákona o štátnom podniku z dielne ministra hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smeru-SD). Právnu normu dnes poslanci Národnej rady (NR) SR poslali do druhého čítania.

"Cieľom návrhu zákona je upraviť problematiku výmazu štátneho podniku z Obchodného registra po zrušení alebo skončení konkurzu. Návrhom novely zákona sa zároveň riešia štátne podniky, ktoré boli v likvidácii pred vyhlásením konkurzného konania," uviedol rezort v návrhu.

Keďže slovenský právny poriadok neobsahuje právnu úpravu riešenia výmazu štátneho podniku po zrušení, respektíve skončení konkurzného konania z dôvodu nedostatku majetku na účely úhrady výdavkov a odmenu konkurzného správcu, je podľa Ministerstva hospodárstva (MH) SR súdna prax v tejto otázke rôzna.

"Niektoré súdy so súhlasom zakladateľa totiž využívajú ustanovenia Obchodného zákonníka. Niektoré súdy to striktne odmietajú s odôvodnením, že štátny podnik nie je obchodná spoločnosť," opísalo ministerstvo. Toto podľa rezortu spôsobuje nemožnosť vymazania takéhoto štátneho podniku z Obchodného registra.

Poslanci zároveň poslali do druhého čítania aj ďalší návrh zákona z dielne ministra Malatinského. Ide o novelu zákona o akreditácii orgánov posudzovania zhody.