Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Objednávky na tovary dlhodobej spotreby v USA v januári vzrástli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podporil ich dopyt po lietadlách.

Washington 25. februára (TASR) - Nové objednávky na tovary dlhodobej spotreby v USA minulý mesiac vzrástli viac, než sa očakávalo. Podporil ich dopyt po lietadlách. Informovalo o tom v piatok ministerstvo obchodu v USA.

Podľa najnovších údajov sa objednávky na tovar dlhodobej spotreby v januári 2022 zvýšili o 1,6 % oproti decembru, keď po revízii stúpli medzimesačne o 1,2 %. Ekonómovia pritom odhadovali, že vzrastú o 0,8 % po pôvodnom poklese v decembri o 0,9 %.

Januárové výsledky podporil nárast objednávok dopravných zariadení o 3,4 %, ktorý nasledoval po decembrovom zvýšení o 1,7 %. Objednávky na motorové vozidlá pritom klesli o 0,4 %, ale dopyt po civilných lietadlách vyskočil o 15,6 %.

Po vylúčení nestálych objednávok na dopravné zariadenia vzrástli objednávky tovarov dlhodobej spotreby v USA v januári o 0,7 % (o 0,9 % v decembri), zatiaľ čo ekonómovia očakávali, že sa zvýšia o 0,4 %.

Aj objednávky na tzv. kapitálové produkty, ktoré sú ostro sledovaným ukazovateľom, pretože signalizujú investičné plány firiem, minulý mesiac stúpli o 0,9 % po decembrovom zvýšení o 0,4 %, informovalo ministerstvo obchodu.

TASR správu prevzala z agentúr AP, AFP a Yahoo.