Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Ekonomika

Objednávky tovarov dlhodobej spotreby v USA pokračovali v poklese

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Objednávky tovarov dlhodobej spotreby klesli v septembri o 0,8 %, uviedlo ministerstvo.

Washington 25. októbra (TASR) - Objednávky tovarov dlhodobej spotreby v USA pokračovali v septembri vo výraznom poklese. Jeho rozsah sa udržal na úrovni z predchádzajúceho mesiaca, za ktorý boli údaje revidované výrazne smerom nadol. Informácie amerického ministerstva obchodu zverejnili portály RTTNews a tradingeconomics.

Objednávky tovarov dlhodobej spotreby klesli v septembri o 0,8 %, uviedlo ministerstvo. To je rovnaký rozsah poklesu ako v auguste, za ktorý ministerstvo revidovalo údaje smerom nadol. Pôvodne udávalo za mesiac august stagnáciu objednávok.

Septembrové údaje tak zaostali za očakávaniami analytikov. Tí predpokladali, že klesnú o 0,5 %, pričom vychádzali z pôvodných optimistickejších údajov za mesiac august.

Septembrový vývoj objednávok tovarov dlhodobej spotreby ovplyvnili najmä objednávky dopravných zariadení. Tie sa znížili o 3,1 % po augustovom poklese o 3,4 %.

Bez ich započítania zaznamenali objednávky tovarov dlhodobej spotreby rast o 0,4 %. V auguste táto kategória zaznamenala rast o 0,6 %. Analytici očakávali, že objednávky tovarov dlhodobej spotreby bez započítania dopravných zariadení mierne klesnú, a to o 0,1 %.