Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Ekonomika

Objem bankových úverov v Číne v júni vzrástol, očakávania nenaplnil

Obchodník s menami sleduje monitory v devízovom obchode ústredia KEB Hana Bank v Soule v Južnej Kórei, piatok 13. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Podľa centrálnej banky poskytli čínske komerčné banky za šesť mesiacov roka úvery v hodnote 13,27 bilióna jüanov.

Peking 14. júla (TASR) - Objem úverov, ktoré poskytli čínske banky, sa v júni výrazne zvýšil, napriek tomu rast zaostal za očakávaniami. Informovala o tom tento týždeň agentúra Reuters.

Čínske komerčné banky poskytli v júni úvery v celkovej hodnote 2,13 bilióna jüanov (269,67 miliardy eur). V porovnaní s májom to predstavuje viac než dvojnásobok, keď v máji ich poskytli za 950 miliárd jüanov.

Napriek tomu nesplnili očakávania. Analytici predpokladali, že objem úverov dosiahne 2,25 bilióna jüanov. Na porovnanie, v júni minulého roka poskytli komerčné banky v Číne pôžičky v celkovej hodnote 3,05 bilióna jüanov. Čínska centrálna banka údaje o vývoji pôžičiek za jednotlivé mesiace nezverejňuje, agentúra Reuters však vývoj za jún vypočítala na základe údajov za celý 1. polrok tohto roka a predchádzajúcich údajov za päť mesiacov.

Podľa centrálnej banky poskytli čínske komerčné banky za šesť mesiacov roka úvery v hodnote 13,27 bilióna jüanov. Za prvých päť mesiacov predstavoval objem pôžičiek 11,14 bilióna jüanov.

Výrazne sa zvýšili bankové úvery firmám. Dosiahli 1,63 bilióna jüanov, zatiaľ čo v predchádzajúcom mesiaci poskytli banky podnikom celkovo 740 miliárd jüanov. Vysoký rast zaznamenali aj úvery domácnostiam, ktoré v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom vzrástli takmer osemnásobne.

(1 EUR = 7,8984 CNY)