Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Ekonomika

Objem úverov od čínskych bánk v auguste vzrástol, zaostal za odhadmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výrazne sa zvýšili bankové úvery firmám, ktorých objem bol v auguste takmer sedemkrát vyšší než v predchádzajúcom mesiaci.

Peking 14. septembra (TASR) - Čínske banky poskytli minulý mesiac o takmer 250 % viac úverov než v júli, keď objem poskytnutých pôžičiek dosiahol 15-ročné minimum. Napriek tomu hodnota úverov zaostala za očakávaniami. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá zverejnila najnovšie údaje čínskej centrálnej banky.

Čínske komerčné banky poskytli v auguste úvery v celkovej hodnote 900 miliárd jüanov (114,45 miliardy eur), uviedla Ľudová banka Číny (PBOC). Oproti prepadu v júli, keď hodnota pôžičiek dosiahla 260 miliárd jüanov, čo bola najnižšia úroveň od roku 2009, sa tak ich objem výrazne zvýšil, analytici však očakávali, že dosiahne až 1,02 bilióna jüanov.

"Zatiaľ čo výraznejší rast vládnych výdavkov by mohol podporiť vývoj čínskej ekonomiky v najbližších mesiacoch, v prípade dopytu domácností po úveroch sa takáto podpora veľmi neočakáva," povedala Leah Fahyová z Capital Economics poukazujúc na slabší než očakávaný záujem o pôžičky.

PBOC údaje o vývoji pôžičiek za jednotlivé mesiace nezverejňuje, agentúra Reuters však vývoj za august vypočítala na základe údajov za obdobie január až august a predchádzajúcich údajov za sedem mesiacov. Podľa čínskej centrálnej banky poskytli komerčné banky za osem mesiacov úvery v hodnote 14,43 bilióna jüanov.

Výrazne sa zvýšili bankové úvery firmám, ktorých objem bol v auguste takmer sedemkrát vyšší než v predchádzajúcom mesiaci. Navyše, úvery domácnostiam sa vrátili k rastu po tom, ako v júli zaznamenali pokles.

(1 EUR = 7,8634 CNY)