Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Ekonomika

Objem zlých úverov v Španielsku dosiahol 178 miliárd

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Objem sa medzimesačne zvýšil o 5,3 percenta, rastie už 17 mesiacov. Španielsko už v júni požiadalo EÚ o 100 miliárd eur.

Madrid 18. októbra (TASR) - Španielskym bankám hrozí, že ich straty zo zlých úverov sa ešte zvýšia, keď sa ekonomika prepadne hlbšie, ako sa čakalo, a naplní sa najhorší možný scenár záťažových testov.

Podľa najnovších údajov španielskej centrálnej banky sa pomer zlých, nesplácaných úverov k celkovému objemu pôžičiek, ktoré poskytli banky v krajine, v auguste zvýšil v porovnaní s júlom o 5,3 % na rekordných 178 miliárd eur. Objem zlých úverov v bankách vytrvalo stúpa už 17 mesiacov v rade. Na porovnanie, v decembri 2006, keď stavebný rozmach v krajine vrcholil, bol pomer zlých úverov na úrovni 0,72 %.

Od spľasnutia realitnej bubliny pred štyrmi rokmi však banky zápasia s rastúcim objemom nesplácaných pôžičiek. Vláda v Madride musela v júni požiadať Európsku úniu o záchranný úver v hodnote 100 miliárd eur na rekapitalizáciu španielskych bánk.

Španielsko tiež vytvorilo tzv. zlú banku, do ktorej finančné ústavy presunú všetky toxické aktíva, aby mohli oživiť poskytovanie úverov na podporu ekonomiky.