Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Ekonomika

Obrat 69 herných spoločností v SR vlani klesol na 70 miliónov eur

Ilustračná snímka Foto: TASR/ Štefan Puškáš

Spoločnosti v hernom priemysle zamestnávajú aktuálne 1017 pracovníkov, z ktorých 21 % tvoria ženy a 9 % vývojári zo zahraničia.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Slovenský herný priemysel zaznamenal vlani prvýkrát výraznejší pokles. Celkový obrat klesol zo 77,1 milióna eur v roku 2022 na vlaňajších 70 miliónov eur. Aktuálne na Slovensku pôsobí 69 herných spoločností, ktoré zamestnávajú 1017 pracovníkov, čo predstavuje pokles oproti 1080 pracovníkom v roku 2022. Informoval o tom Maroš Brojo, výkonný riaditeľ občianskeho združenia Slovak Game Developers Association (SGDA).

Priblížil, že podľa štatistík SGDA kľúčové ukazovatele v slovenskom videohernom priemysle pokračujú v poklese, ktorý sa po pandemickom náraste zhoduje s trendmi na globálnom hernom trhu. Ten bol v posledných rokoch nútený vysporiadať sa s klesajúcimi ziskami, najmä konsolidáciou a prepúšťaním, ktoré však Slovensko výrazne nezasiahlo.

Spresnil, že na celkovom obrate 70 miliónov eur v roku 2023 sa podieľalo 10 % najväčších spoločností sumou 58,6 milióna eur. Podiel ekonomicky najvýkonnejších spoločností na celkovom obrate v porovnaní s ostatnými sa takmer nezmenil a predstavuje 83,5 %.

Doplnil, že v Bratislave a okolí je sústredených 65 % všetkých spoločností, zatiaľ čo v Košiciach a východnej časti Slovenska sídli 29 %.

V roku 2023 domáci vývojári podľa neho vydali 80 vlastných hier a formou spolupráce s inými subjektmi vzniklo 157 projektov. Celkovo sa pracuje na viac než 310 pripravovaných hrách, pričom najväčšími cieľovými platformami pri vydaní sú PC (72,5 %), mobilné zariadenia (31,9 %), Xbox konzoly (23,2 %) a Playstation konzoly (18,8 %).

Dodal, že spoločnosti v hernom priemysle zamestnávajú aktuálne 1017 pracovníkov, z ktorých 21 % tvoria ženy a 9 % vývojári zo zahraničia.

Cieľom SGDA je formovanie atraktívneho prostredia a zlepšovanie podmienok pre vývoj hier na Slovensku, podpora herných vývojárov a herných startupov, vzdelávanie a rozvoj talentov a osveta odbornej i laickej verejnosti v oblasti tvorby digitálnych hier.