Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Očakávania nemeckých exportérov sa v auguste výrazne zhoršili

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nemecký priemysel stále nie je schopný vyťažiť z rastu v iných európskych krajinách.

Mníchov 27. augusta (TASR) - Nemecký priemysel stále nie je schopný vyťažiť z rastu v iných európskych krajinách. Na to poukázali aj najnovšie výsledky prieskumu ekonomického inštitútu Ifo medzi exportérmi, podľa ktorých vývozcovia výrazne zhoršili svoje exportné očakávania. Informovala o tom agentúra DPA.

Index exportných očakávaní Ifo dosiahol v auguste -4,8 bodu. Oproti júlu to predstavuje prudký pokles, keď v predchádzajúcom mesiaci dosiahol index -2,2 bodu.

Prieskum ukázal, že najmä automobilový a kovospracujúci priemysel počítajú s poklesom predaja na zahraničných trhoch. O niečo lepšie je na tom chemický priemysel, ktorý očakáva stagnáciu.

Na druhej strane, pozitívne vyhliadky prezentovali firmy v potravinárskom a kožiarskom priemysle. V obidvoch prípadoch očakávajú rast exportu. Tieto odvetvia však nedosahujú veľkosť automobilového, kovospracujúceho a chemického sektora v Nemecku.

"Vývozcovia momentálne neťažia z ekonomického rastu v iných európskych krajinách. Exportné firmy tak v tejto chvíli nepatria k tým, čo ťahajú ekonomický rast," povedal Klaus Wohlrabe, šéf výskumov v Ifo.