Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Ekonomika

Očakávaný predaj starších amerických domov v máji klesol

Ilustračná snímka. Foto: TASR Miroslava Mlynárová

V medziročnom porovnaní klesol o 6,6 %.

Washington 27. júna (TASR) - Očakávaný predaj starších, už predtým obývaných rezidenčných nehnuteľností v USA v máji opäť klesol, čo signalizuje, že trh s bývaním by mohol zostať na istý čas utlmený, keďže potenciálni záujemcovia o kúpu zápasia s vyššími sadzbami hypotekárnych úverov aj cenami. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na aktuálne údaje Národnej asociácie realitných kancelárií (NAR).

Podľa NAR sa index očakávaných predajov už existujúcich domov v USA v máji 2024 znížil o 2,1 % na 70,8 bodu z marcovej hodnoty 78,3 bodu. V medziročnom porovnaní klesol o 6,6 %.

Trh sa nachádza v bode, keď ponuka rastie a dopyt klesá, uviedol Lawrence Yun, hlavný ekonóm NAR. Investície do nehnuteľností na bývanie sa v druhom štvrťroku utlmili po tom, ako v období január až marec rástli dvojciferným tempom.

Očakávaný predaj domu je taký, pri ktorom bola podpísaná zmluva, ale celý proces ešte nebol uzavretý. Uzavretie zmluvného predaja zvyčajne trvá štyri až šesť týždňov.