Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Odborári: Súčasná legislatíva privatizáciu pitnej vody neumožňuje

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Cieľom je okrem iného postupná modernizácia infraštruktúry vodárenských spoločností, aby nedošlo v budúcnosti k ohrozeniu zásobovania občanov Slovenskej republiky pitnou vodou.

Bratislava 11. júla (TASR) - Platná legislatíva SR neumožňuje, aby boli podzemné vody a vodné toky v súkromnom vlastníctve. Táto oblasť má zabezpečenú zvýšenú ochranu vzhľadom na jej význam a dôležitosť aj tým, že je upravená aj v ústavnom zákone. Upozornil na to vo štvrtok Odborový zväz Drevo-lesy-voda (OZ DLV) v súvislosti s informáciami o možnej privatizácii pitnej vody prostredníctvom ponuky Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti na vstup do dlhopisového programu garantovaných výnosov.

"Dlhopisy ako cenný papier majú možnosť získať len mestá a obce, ktoré sú akcionármi menovanej vodárenskej spoločnosti," pripomenula predsedníčka OZ DLV Vlasta Szabová. Dodala, že podľa zákona o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách môže byť vlastníkom verejných vodovodov a verejných kanalizácií z dôvodu verejného záujmu len subjekt verejného práva.

Šírenie právne nepodložených záverov o privatizácii pitnej vody na Slovensku považuje Szabová za spôsob ako zástupnou témou atomizovať spoločnosť, vnášať neistotu, strach a obavu medzi občanov Slovenska a snahu odvádzať pozornosť od potreby hľadania riešení reálne existujúcich problémov.

Odborový zväz vyzval príslušné štátne orgány na odbornú diskusiu zameranú na riešenie skutočných problémov. Tie súvisia s nízkymi mzdami zamestnancov, absentujúcou sústavou vzdelávacích inštitúcií zameraných na odbornú prípravu zamestnancov pre tento strategický sektor, ale aj s hľadaním možností znižovania investičného dlhu, ktorého výška je odhadovaná na desať miliárd eur.

Cieľom je okrem iného postupná modernizácia infraštruktúry vodárenských spoločností, aby nedošlo v budúcnosti k ohrozeniu zásobovania občanov Slovenskej republiky pitnou vodou.

Úvahy o hroziacej privatizácii pitnej vody už odmietli viaceré inštitúcie, podnikateľské zväzy, ale napríklad aj minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).