Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Odborníčka: Rast cien bude pokračovať, tlak miezd potrvá ešte roky

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Dôvodom podľa nej je fakt, že mzdy najslabšie zarábajúcich Britov sa zvyšovali najvýraznejšie.

Londýn 12. augusta (TASR) - Catherine Mannová z britskej centrálnej banky upozornila, že ceny tovarov a služieb začnú pravdepodobne opäť výraznejšie rásť a potrvá ešte niekoľko rokov, než ekonomika prestane pociťovať tlak miezd. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Na začiatku augusta, keď Bank of England (BoE) prvýkrát za takmer 4,5 roka znížila úrokové sadzby, Mannová patrila k štyrom členom BoE, ktorí hlasovali proti redukcii sadzieb. Banka ich však znížila, keďže ďalších päť členov menovej rady bolo za. Mannová dlhodobo patrí k skupine takzvaných jastrabov uprednostňujúcich prísnu menovú politiku.

Aj teraz uviedla, že naďalej pozoruje rastúci tlak na ďalšie zvyšovanie miezd. Dôvodom podľa nej je fakt, že mzdy najslabšie zarábajúcich Britov sa zvyšovali najvýraznejšie. To zredukovalo platové rozdiely a otvorilo cestu prípadným novým platovým požiadavkám zo strany lepšie zarábajúcich obyvateľov Británie. Takýto vývoj bude zároveň znamenať rastúci tlak miezd na ekonomiku a ako povedala Mannová, tento tlak bude trvať ešte dlho.

Inflácia v Británii sa v máji vrátila na úroveň inflačného cieľa 2 % a na tejto úrovni sa udržala aj v júni. Čo sa však týka júla, za ktorý budú údaje zverejnené v nasledujúcich dňoch, očakáva sa zrýchlenie inflácie na 2,3 %. BoE navyše odhaduje, že ku koncu roka sa medziročná miera inflácie môže zrýchliť na približne 2,75 %.