Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Ekonomika

Odborník: Zamestnanci sa obávajú, že prídu o prácu kvôli digitalizácii

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Tieto obavy sú však podľa neho zbytočné. Je pravda, že digitálna transformácia dokáže zrušiť nadbytočné pracovné pozície.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 11. septembra (TASR) - Zamestnanci sa obávajú, že kvôli digitalizácii budú nahradení softvérmi. Avšak tieto obavy sú zbytočné, pretože väčšinou im je v takomto prípade pridelená iná pracovná pozícia. Uviedol to odborník na digitalizáciu zo spoločnosti AMCEF Milan Cák.

"Okrem toho, že zamestnanci vo všeobecnosti nemajú radi zmeny a neradi sa učia nové veci, boja sa, že kvôli digitalizácii budú nahradení softvérmi, pretože dobre vytvorený softvér dokáže úplne eliminovať manuálne prepisovanie akýchkoľvek dát a dokumentov do systémov a tým pádom môže ohroziť ich pracovné miesta," uviedol Cák.

Tieto obavy sú však podľa neho zbytočné. Je pravda, že digitálna transformácia dokáže zrušiť nadbytočné pracovné pozície. Cák však vysvetlil, že zo skúseností pri stovke firiem sa dá povedať, že majitelia neradi prepúšťajú zamestnancov, ktorí sú vo firme už roky a dobre ju poznajú. Väčšinou im je pridelená zaujímavejšia a kreatívnejšia práca, ktorá posunie firmu na vyššiu úroveň.

"Konkrétny príklad ilustruje firma poskytujúca dopravnú asistenciu. Pred digitalizáciou boli vo firme vyčlenení dvaja zamestnanci, ktorí manuálne spracovávali zmluvy s tisíckami ich partnerov. Po zavedení nového systému sa celý tento proces automatizoval, takže títo zamestnanci už neboli viac potrební. Namiesto toho, aby boli prepustení, sa teraz vo firme venujú zlepšovaniu starostlivosti o partnerov," dodal odborník.