Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Ekonomika

Odborník: Zlé nastavenie poistenia je rizikom

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V poistení bývania sa väčšinou stretávame s balíkovým poistením, kde sú parametre nastavené vopred.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Prejavy nepriaznivého počasia, ako prívalové dažde a povodne, môžu výrazne poškodiť alebo zničiť celý majetok. V takom prípade môže pomôcť jeho poistenie, rizikom však môže byť jeho zlé nastavenie.

"Môže vzniknúť podpoistenie, kedy je hodnota nehnuteľnosti oveľa vyššia, ako dojednaná poistná suma," upozornil odborný garant pre neživotné poistenie spoločnosti Universal maklérsky dom Pavol Michalec. Ako príklad uviedol rodinný dom, ktorý by sa dal v súčasnosti postaviť za 200.000 eur, poistený je však len na 140.000 eur, čo bola jeho hodnota pred piatimi rokmi. Vzniká tak 30-percentné podpoistenie, v dôsledku ktorého môže poisťovňa vyplatiť plnenie len vo výške 70 % skutočnej škody.

"Vždy je potrebné analyzovať riziká, ktoré skutočne hrozia, ako aj rozsah možných škôd z jednotlivých rizík. Napríklad povodeň či záplava dokážu majetok zničiť úplne. Voda z vodovodných zariadení, prívalový lejak, silné krúpy, alebo nepriamy úder blesku vždy spôsobia len čiastočné škody," doplnil odborník.

V poistení bývania sa väčšinou stretávame s balíkovým poistením, kde sú parametre nastavené vopred. Rozsah a výška krytia majú vplyv aj na cenu poistenia. "S tou sa ale dá pracovať, napríklad pomocou spoluúčastí. Pri poistení nehnuteľnosti odporúčam dojednávať vyššie spoluúčasti, pri poistení domácnosti pracovať s nižšími. Je na rozhodnutí klienta, pri akej výške škody už bude oslovovať poisťovňu a do akej výšky škody sa mu to, napríklad aj z časových dôvodov, neoplatí," priblížil Michalec.

Otázkou tiež je, či a za akých podmienok bude poisťovňa ochotná nehnuteľnosť poistiť. Ak sa napríklad budova nachádza v rizikovej oblasti, nemusí to byť jednoduché. "Poistenie spravidla kryje len náhodné škody. Pravidelne sa opakujúca povodeň na tom istom mieste už náhodnou udalosťou nie je," upozornil odborník.