Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Odbory v Nemecku odmietajú prevzatie Commerzbank talianskou UniCredit

Na archívnej snímke zo 17. mája 2023 budova centrály banky Commerzbank vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/DPA

Najväčšia talianska banka UniCredit predtým v stredu oznámila, že v Commerzbank získala podiel 9 %, čo podnietilo špekulácie o možnom prevzatí celej spoločnosti.

Frankfurt nad Mohanom 11. septembra (TASR) - Nemecký odborový zväz Verdi v stredu dôrazne odmietol možné prevzatie banky Commerzbank jej talianskym konkurentom UniCredit. Odbory sa budú brániť a "všetkými dostupnými prostriedkami", uviedol Stefan Wittmann, tajomník zväzu a člen dozornej rady Commerzbank, pre denník Handelsblatt. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Wittmann poukázal na prevzatie mníchovskej HypoVereinsbank spoločnosťou UniCredit v roku 2005. Výsledkom podľa neho bolo zrušenie tisícov pracovných miest a presunutie mnohých kompetencií do Milána. "Nechceme, aby nás postihol rovnaký osud ako HypoVereinsbank," zdôraznil odborový funkcionár.

"Spolková vláda musí teraz ukázať jasnú prevahu a využiť svoj zostávajúci 12-percentný podiel, aby zabránila škodlivému prevzatiu Commerzbank," dodal. Nemôže sa stať, že "dôležité rozhodnutia o financovaní najväčšej priemyselnej krajiny Európy sa v budúcnosti budú prijímať v Miláne", uzavrel zástupca druhej najväčšej odborovej organizácie v Nemecku.

Najväčšia talianska banka UniCredit predtým v stredu oznámila, že v Commerzbank získala podiel 9 %, čo podnietilo špekulácie o možnom prevzatí celej spoločnosti. Taliani získali takmer 4,5 % akcií, ktoré ponúkla na predaj nemecká vláda, a tiež nakúpili akcie na trhu. Celkovo teraz UniCredit v Commerzbank vlastní približne 9 % akcií. Talianska banka medzitým oznámila, že regulačné orgány požiada o súhlas s ďalším zvýšením svojho podielu na viac ako 9,9 %. Commerzbank zamestnáva približne 42.000 ľudí.